‘Kate Kapuralica’ u Kazalištu Marina Držića Dubrovnik

0

Autor: Aleksandar Olujić

Na pozornici dubrovačkog Kazališta Marina Držića u petak će, 21. veljače, biti izvedena premijera komedije „Kate Kapuralica“ u režiji Ivice Kunčevića.

Ova komedija, koju nazivaju i dramskim fenomenom hrvatske književne baštine, djelo je dubrovačkog pjesnika i komediografa Vlahe Stullija (Stulića) (Dubrovnik, 8. 10. 1768. – Dubrovnik, 19. 12. 1843.). Stulli je radio kao činovnik u Zdravstvenom gradskom nadzorništvu u Dubrovniku, a bio je i zastupnik dubrovačkoga Okružnoga zdravstvenog povjerenstva. Pisao je na hrvatskom, talijanskom i latinskom jeziku. Godine 1800. napisao je komediju na hrvatskom jeziku koju je nazvao „Kate Sukurica“. Njegovo djelo nastaje u vrijeme kada valovi Francuske revolucije zapljuskuju Europu, svega par godina prije nego li će Napoleonova vojska definitivno dokinuti Republiku, a Jakobinske ideje nalaze plodno tlo većinom među bogatijim pučanima kakvima je pripadao i Stulli (otac mu je bio lučki kapetan). Vrijeme je to očajničkog pokušaja plemstva (vlastele) da zadrže vlast koja im neumitno izmiče iz ruku.

No, Stullija u ovom djelu ne zanima propast vlastele, barem ne na onaj način kao Vojnovića sto godina kasnije, već u središte stavlja najbjednije stanovnike Grada. Radnja drame odigrava se u sirotinjskom dijelu Među vratima od Peškarije, u gradskoj stražarnici, odnosno bijednom kućerku siromašnoga postolara i djelatnika gradske straže Luke, njegove žene Kate i njihove djece. Stullijev komad je naturalistički prikaz stvarnog života dubrovačke sirotinje tog doba. Odigrava se u vremenskom periodu od dva dana, a radnja se vrti oko pokušaja obitelji da udaju najstariju kćer Mare za mornara Tikvulina. Djelo krase živopisni (da se blago izrazim) likovi, govor ispunjen psovkama i porugom, kao i sablažnjivi postupci likova. Nema tu nikakve finoće jer je niti u stvarnom životu nije bilo.

Djelo je sačuvano u rukopisu, a ponovo ga je otkrio i objavio 1964. Marko Fotez, da bi ga 1966. po prvi puta postavio u Splitu. Od tada je komedija postavljana više puta, između ostalog i u Kazalištu Marina Držića, u režiji Tomislava Radića i s Milkom Podrug Kokotović i Mišom Martinovićem u glavnim ulogama.

Redateljsku palicu u novom insceniranju „Kate Kapuralice“ na daskama KMD-a ima Ivica Kunčević koji je na konferenciji za medije rekao: „Pedeset godina prije naturalizma u Francuskoj naš Vlaho Stulli piše komediju ‘Kate Kapuralica’ i to je nešto na što moramo i možemo biti ponosni – da smo imali naturalizam pedeset godina prije nego Pariz. Druga važna stvar i drugo čudo tog čudnog čovjeka jest to da uspijeva napisati komediju na temu koja nimalo nije zabavna ni komedijska. Naime, to je komad o siromaštvu i taj Stulli uspijeva napraviti briljantnu komediju na temu siromaštva. Osim ovih glasovitih klimatskih promjena, zaista ne znam neku društveno relevantniju temu danas – i u nas i u svijetu – od siromaštva. To su razlozi za postavljanje, za insceniranje ovog teksta.“

VLAHO STULLI
‘KATE KAPURALICA’

redatelj: Ivica Kunčević
dramaturška obrada: Ivica Kunčević
scenograf: Miljenko Sekulić
kostimografkinja: Danica Dedijer
oblikovatelj svjetla: Zoran Mihanović
skladateljica: Paola Dražić Zekić
oblikovanje scenskog pokreta: Zrinka Japunčić
jezični savjetnik: Maro Martinović

Igraju: Kate – Izmira Brautović; Kapural – Branimir Vidić; Luko – Bojan Beribaka; Mare – Ivana Gulin; Pavle – Nika Lasić; Vukić – Hrvoje Sebastijan; Tikvulin – Edi Jertec; Kanđe – Mirej Stanić; gospođa – Nina Hladilo; cilindraš, prvi – Nikola Sekulo; cilindraš, drugi – Boris Matić; zdur, cilindraš, treći – Andreo Bezić; Kozica – Paula Japunčić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here