Tribina „Je li ženi mjesto u revoluciji? Povodom 155. godišnjice rođenja Emme Goldman“ ove srijede u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek (American Corner)

Tribina

JE LI ŽENI MJESTO U REVOLUCIJI?

POVODOM 155. GODIŠNJICE ROĐENJA EMME GOLDMAN

 

U srijedu, 26. lipnja 2024., u organizaciji udruge „Adela“ i Centra za anarhističke studije održat će se tribina naslovljena „Je li ženi mjesto u revoluciji? Povodom 155. godišnjice rođenja Emme Goldman“. Događanje će se održati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek (American Corner) s početkom u 18.00 sati. Na tribini će sudjelovati Sanja Kastratović (udruga „Adela“), Luka Pejić (Centar za anarhističke studije) i Valentina Kezić. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Osvrt na aktivističko djelovanje anarhistice Emme Goldman (1869. – 1940.), koja je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće predstavljala jedan od međunarodno najprepoznatljivijih revolucionarnih glasova, poslužit će kao povod za razgovor o brojnim temama. Život Emme Goldman i dalje izaziva golem interes, naročito u domeni proučavanja povijesti anarhizma i feminističke teorije. Osim što će biti riječi o ključnim značajkama političkih stajališta same Emme Goldman, pozornost će biti usmjerena i na ulogu žena u povijesti razvoja anarhističke misli te aktivističkog djelovanja. Dakako, razgovorom će biti obuhvaćena i povijest širenja revolucionarnih zamisli među ženama na području Hrvatske te njihova rana borba za političku i ekonomsku emancipaciju. U konačnici, tribina će nastojati istaknuti ideje Emme Goldman koje su i danas relevantne. S obzirom na tematsku širinu tribine, ista može biti zanimljiva osobama različitih profila, od aktivista do onih koji iskazuju znanstveni interes za navedene teme.