Proglašena dobitnica Nagrade VAM, a udruga ‘Sve za nju’ proslavila 16 godina rada

Fotografije: Ognjen Karabegović

Na svečanosti u Maloj dvorani Lisinski pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva, dodijeljena je trinaesta Nagrada Vesna Andrijević – VAM. Nagradu za 2023. dobila je Marina Zubak za snažno i kontinuirano javno djelovanje u prevenciji, informiranju i pružanju podrške ženama oboljelima od raka kroz društvene mreže i neprofitni portal Mamo.hr čime podiže svijest u javnosti i zdravstvenu pismenost. Provjerenim i ažuriranim informacijama pomaže ženama da se snađu u novoj i teškoj životnoj situaciji kao što je maligna bolest. Spremno i nesebično pruža podršku drugima, ukazuje na potrebe onkoloških bolesnica ulažući ogromnu količinu vremena i energije i pri tome ostaje samozatajna kao da se svi njezini napori podrazumijevaju. Nagradu su joj uručili kćerka Vesne Andrijević Matovac Nika Lazić i predsjednica Sve za nju Almenka Balenović.

Svatko tko svoje kapacitete stavi u službu općeg dobra zaslužuje priznanje, a posebno kad to učini nakon dijagnoze i liječenja maligne bolesti kao što je to učinila Marina. Najljepše je rekla njezina kćerka Diana: “ Marina Zubak je moja majka i moj najveći uzor. Godinama ju gledam kako vodi borbu s različitim bolestima, smrtima, gubicima, ali ona nikad ne staje. Njena snaga i nepobjedivi duh inspirira mene i druge ljude da idemo dalje i borimo se sa svakom preprekom koju nam život donese.“

Marina je zahvalila Udruzi na Nagradi VAM te dodala: „Zahvalna sam za ljude koji su bili uz mene, gurali me i podržavali kada je bilo teško i ostali uz mene sve do danas. Moja divna obitelj i najbolji prijatelji na svijetu. Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće.“

Prisutnima su se prigodnim riječima obratila predsjednica Sve za nju Almenka Balenović te predstavnici pokrovitelja Ministarstva zdravstva Dunja Skoko Poljak i Gradonačelnika Grada Zagreba Lora Vidović te predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. Predstavnici institucija prisutnima su se obratili izrazito toplim i ohrabrujućim riječima punim podrške, daleko od formalnih govora kakvi se često susreću u sličnim prilikama, što su prisutni nagradili pljeskom i općim odobravanjem.

„Ponosne smo i sretne što nagrada ide u ruke žene koja to zaista zaslužuje. Marina je pokazala da ne samo organizacije, nego i građani pojedinci mogu puno učiniti za žene oboljele od raka“, istaknula je predsjednica Sve za nju Almenka Balenović. Glavna tajnica Udruge Ljiljana Vukota dodala je: „Sretni smo što u svome okruženju imamo ženu kakva je Marina Zubak!“

U glazbenom dijelu nastupila je iznimna mlada sopranistica Uršula Divošević uz klavirsku pratnju Blaža Lepušića i Pjevački zbor Sve za nju Zborkinje pod vodstvom Ive Jarić Bremec uz klavirsku pratnju Davida Palijana. Iako su se okupile prije svega godinu dana, Zborkinje su imale sjajan nastup. Za kraj su odabrale pjesmu Sve za nju za koju je tekst i glazbu napisala Tamara Dorić i pravo izvođenja nesebično poklonila Zborkinjama.

Udruga Sve za nju je ovom prilikom obilježila 16 godina uspješnoga rada. U kraćem prikazu podsjetili su na projekte, programe, kampanje te rezultate Centra za psihološku pomoć u protekloj godini.

Voditeljica svečanosti bila je Sonja Šarunić.

 

Nagrada VAM utemeljena je 2011. godine u spomen na osnivačicu i prvu predsjednicu Udruge Vesnu Andrijević Matovac. Od tada se svake godine dodjeljuje osobi koja se protekle godine posebno istakla u promicanju prevencije raka i skrbi za onkološke bolesnike.

Udruga Sve za nju u projektu Centra za psihološku pomoć godišnje ima aktivnih oko 500 korisnica, novodošlih oko 300, realizira više od 3 000 individualnih savjetovanja godišnje i evidentira više od 8 000 ukupnih dolazaka u sve programe.

Udruga Sve za nju

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)