‘Črna mati zemla’ ponovo na repertoaru ZKM-a

Kultna ZKM-ova predstava Črna mati zemla i punih sedam godina od praizvedbe puni dvorane i oduševljava gledatelje, od kojih su ju mnogi pogledali više puta, ponovo je na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih i to: u petak, 29. ožujka te utorak 2. i srijedu 3. travnja.

Predstava je u međuvremenu osvojila praktično sve što se osvojiti dalo u svijetu kazališta, ali i ono najvažnije – srca gledatelja.

Jedna od najvažnijih i najnagrađivanijih predstava posljednjih godina u Hrvatskoj Črna mati zemla po romanu Kristiana Novaka, načinje prostore Međimurja potkraj prošlog stoljeća, bogate mitologije, kajkavskog identiteta, brojnih pogreba te osobnih i društvenih tranzicija, a sve to ipak je tek bogata pozadina za samu priču koju donosi. U središtu predstave pokušaj je otkrivanja istine o odrastanju Matije Dolenčeca koji je odbio vjerovati da mu je umro otac, i kojeg je splet nesretnih okolnosti gotovo pretvorio u glavnog krivca za događaje koji su jedno međimursko selo na nekoliko mjeseci u potpunosti odvojili od ionako trusna realiteta. U takvim okolnostima bez pouzdanih činjenica, ova predstava postepeno raspleće narativ o traumatičnu odrastanju koje dovodi do tragičnih posljedica, a onda i do pokušaja iskupljenja. Ali istodobno, i o gotovo slučajnom prijateljstvu dvojice dječaka, Matije i Franje, koji negdje na obroncima mahnitosti vremena i običaja pokušavaju jedan drugomu objasniti svijet, a sve kako bi preživjeli.

(ZKM)

Ne sjećam se kad sam posljednjih godina sa suzama u očima i prepun emocija izlazio iz kazališne dvorane poslije neke premijere. To mi se upravo dogodilo na Črnoj mati zemli Kristijana Novaka u uistinu prvorazrednoj dramatizaciji Tomislava Zajeca (kakvu već jako dugo nismo vidjeli u kazalištu) i briljantnoj režiji Dore Ruždjak Podolski, sa sjajnim, uigranim, najkoherentnijim glumačkim ansamblom ZKM-a, predvođenim neodoljivim Adrianom Pezdircom i Dadom Ćosićem.

(Boris Homovec, Telegram 3. travnja 2017.)

Sartre bi rekao: Pakao, to su drugi.
Črna mati zemla kaže: Pakao, to smo mi.

(Mala od knjiga, 17. studenog 2020.)

 

PREMA ROMANU KRISTIANA NOVAKA,

U REŽIJI DORE RUŽDJAK PODOLSKI,

U DRAMATURŠKOJ OBRADI TOMISLAVA ZAJECA –

NASTAO JE NEZABORAVNI KAZALIŠNI HIT!

 

ULAZNICE