Udruga Mlada pera ovaj mjesec započinje novi natječaj za sve osnovnoškolce i srednjoškolce RH: Bit ću faca – bit ću humo’rista’!

Bit ću faca – bit ću humo’rista’!

Djeco, dajte da se i mi smijemo! Pošaljite nam svoje smiješne radove u bilo kojoj književnoj formi, mi predlažemo neke:

Aforizmi su kratka književna forma (najčešće jedna do tri rečenice) u kojoj se na duhovit i neobičan način iznose mudre misli, doživljaji ili zapažanja. Aforizam u prvom dijelu nešto nagovještava, ali u nastavku i na njegovom kraju događa se nešto drugačije ili potpuno suprotno od očekivanog, kao recimo u dječjem aforizmu “Moja sestra je opet položila razred odličnim uspjehom – sve same petice. Ona to meni namjerno radi!” Ova književna vrsta može predstavljati i pouku, savjet ili modernu poslovicu.

Anegdote pak je odlično opisao A.G.Matoš: “Anegdota je kao ključanica kroz koju se više vidi nego kroz širom razjapljena vrata!”

Dodajmo k tome još humoreske i satiru pa stavimo djecu pred pravi izazov: okušati se u najtežoj književnoj formi. U suradnji s članovima Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) odabrat ćemo najbolje za objavu u zborniku humora u nakladi udruge Mlada pera i u almanahu UHAH-a..

Dakle, u ovom natječaju osnovnoškolci i srednjoškolci pišu aforizme, anegdote, satiru, ironiju, humorističke literarne radove, a primamo i karikature među kojima ćemo također izabrati najbolje.

Radovi mogu biti na kajkavštini, čakavštini ili štokavštini odnosno standardu zapravo još poželjnije nestandardu, onom šatrovačkom ili onom žargonskom; shvatili ste poantu, važno nam je da je smiješno. Primamo i radove na jezicima nacionalnih manjina uz obavezan prijevod.

Ciljevi koji se postižu provedbom predloženog projekta

– poticanje kreativnosti i literarnog izričaja osnovnoškolaca i srednjoškolaca te pobuđivanje interesa prema hrvatskom jeziku i humorističnoj književnosti kroz igre riječima

– vježbanje moždanih vijuga u razumijevanju pročitanog/napisanog te kako zadani sadržaj napisati na drugačiji način a da se ne promijeni smisao

– jačanje vedrog duha, optimizma i boljeg raspoloženja te vraćanje osmjeha na lica

– traženje talenata za podmladak koji bi nastavio njegovati humoristično-satirični izričaj

– nagrađivanje najboljih učenika i njihovih radova objavom u zborniku u nakladi udruge Mlada pera i uvrštenjem u publikacije – zbornike/almanahe UHAH-a i u magazin humora i satire

Svi detalji natječaja na https://www.mlada-pera.medjimurje.info/bit-cu-faca-bit-cu-humorista/
Polaznike osnovnih i srednjih škola u Međimurju podsjećamo da biramo i Najsmješniju facu Međimurja, detalji na https://www.mlada-pera.medjimurje.info/zakaj-se-ja-smejem/