Dvije vrhunske predstave na programu ZKM-a u prvim danima ožujka

Zagrebačko kazalište mladih početkom ožujka pred publiku ponovo donosi dvije izuzetne predstave: „Svjetlo pada“ i „Ja sam ona koja nisam“.

Dolazećeg petka, subote i nedjelje (od 1. do 3. ožujka) na rasporedu je drama „Svjetlo pada“ (Light Falls) Simona Stephensa, jednog od najcjenjenijih suvremenih britanskih dramatičara. Ista je premijeru imala 2019. u Royal Exchange Theatru u Manchesteru nakon čega je The Guardian ovaj dramski komad nazvao Stephensovim ljubavnim pismom prožetim krivnjom engleskom sjeveru.

„Svjetlo pada“ prelijepa je predstava koja na neobičan način intimno dira svakoga od nas. Radnja počinje u trenutku u kojem majka obitelji iznenada umire, a njezin unutarnji dijalog sa samom sobom pokreće radnju u kojoj se rastvaraju zamršeni obiteljski odnosi i fina mreža emocionalnih veza među njezinim članovima od kojih je svaki u sadašnjosti određen upravo tim nevidljivim nitima.

Predstavu je prema Stephensovom tekstu, u prijevodu Vinka Zgage, režirao Janusz Kica, a dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan.

Ulaznice za predstavu možete nabaviti i klikom na poveznicu ispod.

ULAZNICE

 

U utorak 5. i srijedu 6. ožujka moći ćemo pogledati predstavu „Ja sam ona koja nisam“ prema tekstu Mate Matišića i u režiji Paola Magellija, koja je od svoje premijere u ZKM-u 2021. dočekana s oduševljenjem te je u narednim godinama osvojila brojne nagrade, između ostalih: Nagradu kritike kao i Nagradu publike za najbolju predstavu na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu; Zlatni studio za najbolju predstavu, žensku i mušku ulogu; Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini i Nagradu za najbolju režiju na 47. Danima satire Fadila Hadžića…

Pod naslovom „Ja sam ona koja nisam“ kriju se tri jednočinke („Hrvatska Lolita“, „Porno film“ i „Žena djevojčica“) kojima su narativne linije, motivi pa i zapleti povezani glavnim ženskim likovima. One, žene koje nisu, pripadaju trima generacijama; svaka od njih ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom, prokazujući okruženje u kojem žive kao i dalje dominantno muško društvo. Krhotine tih života stvaraju mozaik ove potresne ali i duhovite predstave.

Ulaznice za predstavu „Ja sam ona koja nisam“ možete nabaviti klikom na poveznicu ispod.

ULAZNICE