U Noći muzeja otvorena izložba “Muzej hrvatskog vatrogastva 2014. – 2024.”

REPUBLIKA HRVATSKA

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

Zagreb, 27. siječnja 2024.

Muzej hrvatskog vatrogastva i ove je godine uspješno sudjelovao u manifestaciji Noć muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a u bogatom programu sudjelovalo je više od 600 građana.

Centralno događanje ovogodišnje manifestacije u Muzeju hrvatskog vatrogastva bilo je otvaranje izložbe posvećene radu Muzeja u posljednjih deset godina. Otvaranju su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik i predsjednik VZŽ Osječko-baranjske Zdenko Čarapar i Zoran Pakšec, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, predsjednik i zapovjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec i Jurica Buden te brojni vatrogasci i posjetitelji.

U uvodnom govoru urednica Vatrogasnog vjesnika Nina Francetić je istaknula kako Muzej u 2024. godini obilježava 10 obljetnicu otvaranja obnovljenog postava te je cilj retrospektivne izložbe novoj publici predstaviti dosadašnji rad i uputiti ih u buduće projekte.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić osvrnuo se na najznačajnije izložbe i  ostala događanja predstavljena u Muzeju, posebno istaknuvši izložbu “Što ostaje kad intervencija završi?” posvećenu opasnostima vatrogasnog posla te izložbu “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”, nastalu u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo da su u 10 godina rada Muzeja ostvareni značajni projekti, a uloženi rad je rezultirao rješenjem Ministarstva kulture i medija kojim je Muzej hrvatskog vatrogastva dobio službeni status.

– Sve ovo je rezultat rada i truda kako voditelja Muzeja Vedrana Runjića tako i svih naših vatrogasaca, entuzijasta i muzejskih djelatnika koji su svojim savjetima i radom pomogli Muzej. Hvala Vam što brinete o očuvanju hrvatske vatrogasne baštine. Mogu najaviti da ćemo nastaviti dalje s razvitkom Muzeja s konačnim ciljem proširenja postava – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.

Zahvale za potporu rada Muzeja

Prije otvaranje izložbe u CTIF Dvorani održano je kratko predavanje o djelovanju Muzeja hrvatskog vatrogastva. Predstavljen je povijesni pregled od organiziranja prve povijesne zbirke u DVD-u Varaždin, preko otvaranja prvog postava 1994. godine, do otvaranja obnovljenog postava 2014. godine, a ovom su prilikom uručene plakete i priznanja suradnicima Muzeja, čiji je rad obilježio posljednjih 10 godina.

Uz izložbu o radu Muzeja te izložbu stalnog postava, posjetitelji su razgledali vatrogasna vozila i opremu varaždinskih dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Najmlađi posjetitelji su sudjelovali u radionici crtanja vatrogasnih motiva te u igranju društvenih igara, a svi su za uspomenu dobili i  poklone – knjige o vatrogastvu i vatrogasne bojanke.

Velik broj posjetitelja u ovogodišnjoj Noći muzeja govori o interesu građana za vatrogasne teme i najbolja je nagrada za 10. rođendan Muzeja. Koristimo priliku da se zahvalimo svim dosadašnjim posjetiteljima, a novu publiku pozivamo da dođu u Trenkovu 44 u Varaždinu i nauče nešto novo o hrvatskom vatrogastvu.