Nove likovne radionice i edukativni sadržaj uz izložbu ‘Retrospektiva Ivana Meštrovića’ u Klovićevim dvorima

LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU OD 6 DO 15 GODINA

Otvorenjem izložbe Ivana Meštrovića i mi u Artionici krećemo s kiparskim radionicama.

Izložba našeg čuvenog umjetnika Ivana Meštrovića bit će nam velika inspiracija i nadahnuće pri kreativnom radu.

Njegov umjetnički razvoj pratit ćemo od dječačkih kiparskih radova pa sve do zrelih ostvarenja. Meštrovićevo stvaralaštvo teško bi bilo pratiti bez poznavanja njegova javnog i privatnog života jer mu je gotovo svaka skulptura odraz osobnih proživljavanja, spoznaja i osjećaja. Meštrovićev život i stvaralaštvo približit će nam suvremeni umjetnici, većinom kipari: Gašparuš Andrija, Medarda Pack, Alana Kajfež, Tomislav Hršak, Josipa Pentić, Petra Kovačić, Velibor Mačukatin, Irena Podvorac, Duje Medić, Petar Dolić, Ana Sladetić Šabić, Miran Šabić, Hrvoje Dumančić, Iva Japec, Fran Marko Vlahinić.

Potrebna je prijava na: artionica@gkd.hr

RADIONICE U SIJEČNJU i VELJAČI:

KIPARSKA RADIONICA – PORTRETI (AUTOPORTRETI) IVANA MEŠTROVIĆA

27. 1. 2024.: 11 – 12:30 sati

Portrete Meštrovićeve obitelji i njega samoga skupno možemo vidjeti na brončanim vratnicama crkve Presvetog Otkupitelja odnosno grobnice obitelji Meštrović na vrhu brijega povrh Otavica. Vratnice su u Domovinskom ratu otuđene i još do danas nisu pronađene ali na našoj izložbi imamo nekoliko Meštrovićevih autoportreta i portreta njegovih žena i djece, prijatelja, poznanika.

ZADATAK: Portreti Meštrovićeve obitelji bit će nam inspiracija pri radu na portretima naših bližih članova obitelji. Modelirat ćemo u glini bistu mame ili tate, bake ili djeda, brata ili sestre, prijatelja… jer njih najbolje poznajemo kad su sretni ili tužni, ugodno ili neugodno iznenađeni, ponekad uplašeni ili nečim lijepim zadivljeni, odabrat ćemo jedan od tih izraza i prenijeti ekspresiju lica prvo na papir a zatim modelirat u glini. Možete si pomoći i prije radionice fotografirati iste kad ih „uhvatite“ s predloženim izrazima lica!

Gost umjetnik: Velibor Mačukatin ml., ak. kipar

KIPARSKA RADIONICA – DEKORATIVNI POSTAMENT (dio arhitektonske plastike)

03. 2. 2024.: 11 – 12:30 sati

Stupovi su postavljeni kao samostalno djelo u funkciji postamenta za lončanicu ili vazu s cvijećem i krasili su palaču Wittgenstein. Skulpturalna dekoracija prilagođena je obliku stupa. Izvedeni su secesijskom stilizacijom u visokom reljefu.

ZADATAK: Preoblikovanje bloka u skulpturu kao dijela arhitektonske plastike u svrhu postizanja cjeline. Oblikovanje u siporeksu ili spužvi za aranžiranje.

Gost umjetnik: Duje Medić, ak. grafičar, slikar

KIPARSKA RADIONICA – A što ako je kiparsko djelo RELJEF?

10. 2. 2024.: 11 – 12:30 sati

Kada smo u prethodnim radionicama razmatrali kakvo sve kiparsko djelo može biti, spomenuli smo, a i radili RELJEF. Naučili smo da je reljef skulptura koja je oblikovana samo s prednje i bočnih strana i rekli smo da po izbočenosti mase u prostor razlikujemo više vrsta reljefa: uleknuti, niski i visoki. Na izložbi ćemo ponovno kao pravi istraživači ići u potragu za takovim reljefima i na originalima naučiti njihovu razliku.

ZADATAK: reljefi Ivana Meštrovića „Isus i Samaritanka“, „Gospa s djecom“ , slobodni reljef „Pieta“ za crkvu sv. Marka bit će nam početni primjerci za izradu reljefa u glini.

Gost umjetnik: Petar Dolić, ak. kipar

RADIONICA LITOGRAFIJE – PRONTO PLATE LITOGRAFIJA

17. 2. 2024.: 11 – 12:30 sati

Prvi Meštrovićevi grafički uradci nastali su neposredno nakon studija u Beču. Meštrović je prijateljevao s Tomislavom Krizmanom, koji je studirao grafiku, pa je za pretpostaviti da se i Ivan okušao u grafičkim tehnikama.

ZADATAK: Litografija je grafička tehnika koja za matricu koristi kamen, ali na ovoj radionici umjesto kamena koristit ćemo akrilne ploče. To još do sada nismo radili i jako smo svi znatiželjni kako se radi na tim pločama.

Gosti umjetnici: Ana Sladetić Šabić i Miran Šabić, ak. grafičari

KIPARSKA RADIONICA – JAVNI SPOMENICI IVANA MEŠTROVIĆA

24. 2. 2024.: 11 – 12:30 sati

U povodu 500. godišnjice smrti velikog europskog humanista i oca hrvatske književnosti Marka Marulića (18. kolovoza 1450. – 5. siječnja 1524.), 2024. godina proglašena je Godinom Marka Marulića. Ivan Meštrović je radio spomenik Marku Maruliću koji je postavljen ispred palače Milesi u Splitu. Maruliću je podario svoje lice čime je dodatno podcrtao pripadnost dalmatinskom kulturnom krugu.

ZADATAK: izrada studije detalja portreta Marka Marulića

Gost umjetnik: Andrija Gašparuš, ak. kipar

KIPARSKA RADIONICA – GLAZBA I INSTRUMENT

02. 3. 2024.: 11 – 12:30 sati

Nakon završetka Prvog svjetskog rata u opusu Ivana Meštrovića javljaju se motivi sviračica. Nastaju iz želje i težnje za sveopćom harmonijom. Meštrovićev doživljaj svijeta postaje poetičan, i sam je napisao: Iz težnje za općom harmonijom nastale su i moje novije stvari, one s muzičkim i melodijskim motivima. One su izraz želje i osjećaja harmonije između nas i svih stvari.

ZADATAK: reinterpretacija geste sviranja instrumenta ili modeliranje vlastitog djela inspiriranog Meštrovićevim radom, oblikovanje u glini.

Gosti umjetnici: Iva Japec i Fran Marko Vlahinić, studenti kiparstva, ALU Zagreb

Tekst: Liljana Velkovski muzejska savjetnica pedagoginja, voditeljica Artionice

*

Digitalno edukativni sadržaj uz izložbu “Retrospektiva Ivana Meštrovića” dostupan je i prilagođen svim uzrastima! Sadržaju možete pristupiti preko linka: https://mestrovicuklovicevima.com

Na stranici su dostupni kvizovi te interaktivni sadržaji inspirirani umjetnikovim stvaralaštvom. Saznajte više o Meštrovićevom životu i radu i pripremite se za dolazak na izložbu!

Digitalni edukativni sadržaj priredili: Liljana Velkovski, muzejska savjetnica pedagoginja, voditeljica Artionice i Mate Marić, mag. museol. et hist. art.