Predstavljanje knjige Leonide Kovač ‘Rasprizorenja’ ovog ponedjeljka u Kulturno informativnom centru u Zagrebu

Ovog ponedjeljka, 22. siječnja, s početkom u 19 sati, u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, Preradovićeva 5, održat će se predstavljanje knjige „Rasprizorenja“ autorice Leonide Kovač.

U predstavljanju će sudjelovati Leonida Kovač, Irena Bekić, Hrvoje Hribar, Tomislav Pletenac, Matko Sršen i Ivan Sršen.

„Rasprizorenja“ Leonide Kovač neusporediva je knjiga u suvremenoj hrvatskoj esejistici posvećenoj književnosti i vizualnim umjetnostima, ne samo zato što se nadahnjuje „metafizičkom intervencijom“, koju je na putu mišljenja dijalektičkog i historijskog materijalizma poduzeo Walter Benjamin, nego ponajprije zato što osnovni predmet analitičkog raspravljanja, uvodni ali i glavni lik, Austerlitz – uzet iz istoimenoga romana njemačkog pisca W. G. Sebalda iz 2001. – tu, na stranicama njezine knjige, susreće Maltea Lauridsa Briggea iz „Zapisaka“ Rainera Marie Rilkea, iz 1910. Austerlitz, u Sebaldovu romanu, na jednom mjestu kaže svom sugovorniku: I zar ne bi bilo zanimljivo da mi i u prošlosti, u onome što se već odigralo i što je najvećim dijelom nestalo, imamo dogovore i moramo tamo pronaći mjesta i osobe, koje su, takoreći s one strane vremena, s nama nekako povezani.
Matko Sršen, urednik

Dr. sc. Leonida Kovač diplomirala je arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine, gdje je i magistrirala 1991. godine te 2007. godine doktorirala iz teme iz područja povijesti umjetnosti – humanističkih znanosti. Od 1987. do 1993. godine radila je kao konzervatorica u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. Od 1993. godine zaposlena je kao viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Autorica je nekoliko međunarodnih izložbi, te brojnih izložbi hrvatskih suvremenih umjetnika i umjetnica. 2002. godine bila je izbornica i kustosica hrvatskog paviljona na Biennalu u Sao Paolu, a 2003. godine na venecijanskom Biennalu. Od 2002. do 2005. godine bila je potpredsjednica Međunarodne udruge kritičara umjetnosti AICA sa sjedištem u Parizu. Od 2006. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Do sada je objavila više knjiga: “Konteksti“ (1997.), “Kodovi identiteta” (2001.), “Edita Schubert” (2001.), “Relacionirane stvarnosti” (2007.), “Anonimalia. Normativni diskurzi i samoreprezentacija umjetnica 20.stoljeća” (2010.), „Tübingenska kutija: Eseji o vizualnoj kulturi i biopolitici“ (2013.), „U zrcalu kulturalnog ekrana: Jagoda Kaloper“ (2013.), „Mrđan Bajić: Rasprizorujuće transverzale“ (2017.).