TRADICIONALNO MAJURSKO ČIJALO PERJA

Autor: Daniel Pavlić

Nekoć su se naše bake, a posebno su čijale neudane djevojke za svoj miraz, baš u ovo vrijeme nakon Božića, okupljale oko stola čijajući perje za svoje poplone i jastuke. Bilo je hladno, a svi znaju da je toplo pod pernatom posteljinom. Dok su one tako strpljivo odvajale meko perje od stapke, da ne bi u jastuku kasnije bockalo, muškarci su zadirkivali snaše. Tu se znalo roditi puno ljubavi, a čijalo je utvrđivalo prijateljstva i zajedništvo koje bi završilo gozbom, te uz pjesmu i veselje. Da perje ne bi svugdje letjelo, pokrivalo se sitom. I to je trajalo skoro sve do veljače. Taj poznati tradicionalni običaj sinoć su prikazale žene okupljene u  KUD „Seljačka sloga“ i udrugu „Hrvatska žena“ u Majuru.

– Imale smo dugu pauzu zbog potresa i korone, no evo nastavljamo ovaj običaj željne pjesme i veselja. – govori nam organizatorica ovog događanja Višnja Babić, koja predvodi Kulturno umjetničko društvo Seljačka sloga iz Majura. – Večeras imamo mnoštvo gostiju, a evo oni iz urbanih mjesta pridružuju se čijanju perja kako bi probali naš običaj. Nema ništa ljepše od guščje perine! Ono paperje, “skriva” se ispod krila guske i ono je najmekše. Njega se posebno skupljalo kako bi se popunio jastuk za novorođenče.

Među stotinjak okupljenih koji su sinoć u prostorijama DVD Majura imali priliku sudjelovati na 14. Čijalu perja, imali su priliku slušati izvedbe nekoliko zborova. To su bili KUD „Seljačka sloga“ iz Bobovca, KUD „Sv. Florijan“ iz Poljane Lekeničke, KUU „Treća sreća“ iz Gline, VA „Magdalene“ iz Sunje, te domaćini KUD „Sloga“ iz Majura. Kao gosti su došle članice VA „Petrusice“ iz Petrinje.

Program je vodila Karmen Valenta, dok je posebnom izvedbom nazočne oraspoložila Ana Mateković. Ovo 14. izdanje Čijala perja su podržali Općina Majur s načelnicom Klementinom Karanović, te Turistička zajednica područja Banovina – Pounje s direktoricom Dijanom Eraković Žilić. Druženje se nastavilo kasno u noć uz nastup Tihomira Dolenca i Lidije Pavlović.