Pala mi vrata u vrt!

By Marijan Jozić

Tako si je pomislio onaj Amerikanac u Državi Oregon kad je u svom vrtu našao avionska vrata. Ma vjerovatno nije ni prepoznao da su to vrata aviona. Mislio je: koja budala mi je u vrt bacila ovu gomilu aluminija.

Prije par dana je Boeing 737-MAX firme Alaska Airlines, poletio iz zračne luke Portland. Odmah poslije polijetanja je napravio zaokret na lijevo i kad je došao na visinu od 16.000 stopa, a što je onako otprilike 5 km, napravila mu se rupa na lijevoj strani trupa. Došlo je do dekompresije pa su se sa plafona pojavile maske za kisik. Pilot se onda spustio na manju visinu, i onda se brzo vratio natrag u Portland na aerodrom. Svi putnici su preživjeli ali su se jako uplašili. I to je to.

Sad par činjenica o ovom incidentu. Ova situacija se zove incident jer nije bilo ljudskih žrtava. Avion 737-MAX je bio potpuno nov. Boeing ga je izručio u studenom prošle godine (2023). Dakle, letio je za Aljasku tek nešto manje od dva mjeseca. Na trupu aviona su bila još dva extra izlaza (ili ulaza). Da ih nazovemo vrata. Sa svake strane trupa po jedna vrata koja nisu bila u upotrebi. To ima veze s količinom sjedala u avionu. 737-MAX može primiti od 150 do 220 putnika, ovisno o razmaku sjedala. Aljaska je prevozila manje od 200 putnika pa nisu potrebni dodatni izlazi ili ulazi. Sve to ovisi o onih 90 sekundi koje sam već napomenuo u priči o japanskom avionu. Dakle, svi putnici se moraju evakuirati u 90 sekundi. Ako bi u MAX-u bilo više od 200 putnika, onda ih ne mogu evakuirati za toliko vremena. Zato moraju aktivirati još jedna (ili dvoja vrata). Ako prevoze manje putnika, onda ta dodatna vrata nisu potrebna. Upravo zbog toga su ta vrata bila zatvorena i u avionskoj kabini se nisu ni vidjela. S vanjske strane se na trupu vidjela samo silueta vrata. Za Boeing je to jeftinije jer su svi trupovi isti pa je jeftinija proizvodnja i certifikacija jer ima samo jedna varijacija.

I onda su ta vrata izletjela iz te konstrukcije i pala u vrt nekog Amerikanca. Naravno da je u avionu bila frka. Kroz tu rupu je puhao hladan zrak, dolazila je buka od motora i sve što je bilo u blizini,  izletjelo je kroz tu rupu. Čak su izvjestili da je jednom momku kroz tu rupu izletjela vesta. Osim toga, iz aviona izletjelo nekoliko pametnih telefona.Pilotu je trebalo još desetak minuta da se vrati na aerodrom pa je ta agonija jedno vrijeme potrajala. Srećom, sve je završilo bez žrtava.

Sad će biti provedena istraga i zaključak će biti da se radi o ljudskom faktoru. Tako se zaključi poslije svake nesreće. Ljudski faktor znači da je bilo jedna ili više grešaka koje su napravili ljudi, a koje su dovele do incidenta. U prvom redu će se istraga koncentrirati na Boeing. Avion je nov pa je gotovo sigurno da je Boeing napravio grešku kod montaže tih vrata. Moguće je da je materijal bio loše kvalitete. Zato je sreća da su našli ta vrata u vrtu tog Amera pa će moći analizirati situaciju. Može biti da je napravljena greška u propisima kako se vrata instaliraju, a moguće je da je cijela konstrukcija pogrešno napravljena i izračunata. To se sad ne zna i može se samo spekulirati, a to nije pametno. U svakom slučaju, naći će niz grešaka koje su bile uzrok ovom incidentu. Nikad se ne radi samo od jednoj grešci. No to je jedna dugačka, sasvim druga priča.

Vjerovatno će istraga biti brzo gotova jer 737-MAX ne smije predugo stajati na zemlji. Avion je kupljen da bi letio i zarađivao lovu, a ne da stoji parkiran na zemlji.