Mir Božiji, Hristos se rodi!

Photo by Rafik Wahba on Unsplash

Još jednom slavimo Božić, rođenje Isusa Krista.

Ovaj najljepši blagdan kršćani slave dva puta zahvaljujući dvama kalendarima koje njihove crkve imaju u uporabi. Tako danas pripadnici mnogih pravoslavnih ali i nekih katoličkih Crkava, koje još u uporabi imaju julijanski kalendar, slave Božić.

Božić odavno nije samo crkveni blagdan, odnosno svetak kako bi naši stari rekli. Ovaj dan je svojom porukom i simbolikom postao univerzalni ljudski praznik. Na današnji dan rodilo se u skromnoj štalici maleno djetešce i poklonilo svim ljudima ljubav, mir i spasenje. Ima li većeg i ljepšeg dara od toga? Dakako da nema.

Danas pravoslavni vjernici lome česnicu koja se mijesi rano ujutro na ovaj dan. Ovaj kruh se ne reže nožem već lomi rukama i to tako da svatko za stolom dobije po mogućnosti jednak dio. On se dijeli, što mu i samo ime kaže jer dolazi od staroslavenske riječi “čest” koja znači dio. Ali, ova riječ ima još jedno značenje a to je sreća. A, dijeliti s drugima, obitelji, bližnjima, ljudima koje voliš, sjediti za istim stolom s njima, zar to ne ispunjava ljudska srca srećom?!

Ovo je dan kada se “mirboži”, odnosno pozdravlja riječima: „Mir Božiji, Hristos se rodi“, na što se odgovara: „Vaistinu se rodi“.

Zato i ja sve vas pozdravljam tim riječima:

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Aleksandar Olujić