Siječanjske dijete i depresije

Autor: Aleksandar Olujić

I dok nam u ušima još odjekuju zvuci slavlja, petardi, raketa i poruka što se ukrug šalju putem svih mogućih načina međusobnog komuniciranja, a ostaci se pajceka, francuske i sarme povlače po hladnjaku, s malih ekrana nas bombardiraju informacijama o posljedicama naših prazničnih uživanja. U prvom redu s fenomenima poznatim pod imenima siječanjska depresija i post praznična dijeta.

Naime, izgleda da smo nacija sklona pretjerivanju u jelu i piću tijekom praznika, a usto smo skloni i tome da nas poslije blagdana i praznika opiči depra. Vele da je osnovni razlog toj depresiji tekući račun u crvenom i prazan novčanik. No, bojim se da je u nas depresija novčanika kronična bolesti koja nije ograničena (samo) na siječanj, mada ima perioda u godini kada su njeni napadi jače izraženi. Istini za volju jedan od tih perioda baš je ovaj te im to priznajem kao dobar argument.

Valja napomenuti kako ima i drugih pojavnosti koje također uzrokuju siječanjsku depresiju, a jedna od njih ima veze s prežderavanjem (odnosno pretjeranom konzumacijom hrane ako preferirate politički korektne izraze) koje je trajalo od Božića do Nove (pa i koji dan dulje – da se ne baci). I tu smo odmah došli do druge po popularnosti siječanjske teme: dijete.

Jedno vuče drugo. Nakon što smo potamanili više prasadi nego bilo koja svinjska kuga u povijesti ovog planeta, a to još poduprli puricama, mlincima, sarmama, makovnjačama i orehnjačama, fritulama sa i bez preljeva…, došlo je vrijeme pogledati se u ogledalo. Košulja napeta preko trbuha s gumbima što poput kasetne bombe prijete okolini siguran su znak kako je krajnje vrijeme za povlačenje ručne. Jasno nam je da smo došli do trenutka kada treba donijeti važnu životnu odluku:

Kupiti novu garderobu ili otići na dijetu pitanje je sad!

Nema druge nego donijeti onu čuvenu novogodišnju odluku i prisegnuti:

Danas, kada postajem svjestan svog BMI
Dajem časnu dijetetsku riječ:
Da ću se svojski truditi
Izbjegavati pečenu prasetinu, sarmu i kolače;
Da ću s veseljem i bez jamranja
Konzumirati kuhanu nemasnu piletinu i zelenu salatu;
Da ću redovito vježbati
I izbjegavati sjedenje u birtiji;
Te da ću kad smršavim
Kompletnom društvu nabiti na nos moju vitku liniju!

OK, a sad za svaki slučaj idem napraviti mjesta u ormaru.