Ti razgovaraš s psom i normalan si?

Autor: Marjan Gašljević

Tako nekako, kažu, odgovorio je Goran Bare policajcu koji ga je prozvao da je drogiran jer mu je to kazao njegov pas.

Prije tjedan dana i Premijer je u Glini „dijelio“ ključeve stanova stradalnicima potresa koji je devastirao ovo područje prije tri godine. Ushićeno se slikao s nekim psićem dojavljuljući gradu i svijetu o podijeljenih 47 stanova. Ispostavilo se nešto poslije da je to bilo ipak samo 7 stanova dok na ostalih 40 budući korisnici trebaju „malo sačekati neke sitne popravke“. Možda mu je pas došapnuo da nešto nije u redu ali samouvjereni Premijer ne sluša pse.

Nedavno, u razgovoru se nekoliko građevinskih poduzetnika koji rade na obnovi, u opuštenoj atmosferi struke ispriča jedan o tim „popravcima“. Priča on, dakle, kako je nadzorni organ došao pregledati stanove u netom dovršenoj novogradnji da bi utvrdio da u kuhinji i kupatilu nema niti slavina, a niti ventila za zatvaranje vode. Izvođač odmah uskoći s, „do sutra ćemo to riješiti.“  I stvarno, već sutra iz zida su virile novopostavljene slavine i ventili. Dosta poslije useljeni stanari utvrdili su da iz slavine ne teče voda. Majstor koji je došao popraviti stvar utvrdio je da uopće nema vodovodne instalacije a slavine i ventili samo su utaknuti u zid i zagipsani.

Danas u Petrinju, HTV udara na sva zvona, stiže Premijer gdje će svašta nešto obećavati i, naravno, dijeliti ključeve stanova. Da li će u Petrinji naći nekog psića s kojim bi razgalio i natjerao suzu na oko bakicama koje će se motati oko njegovih nogu preostaje  nam vidjeti. U svakom slučaju, vjerujem, biti će oko njega svakakvih pitomih i manje pitomih životinja pa si može neku usvojiti da se ne ponovi Glina.

Usput, u silnim pokušajima aktualne vlasti oko donošenja Zakona o medijima s kojim bi se, govore neovisni stručnjaci, uvelike začepile gubice nadobudnim novinarima koji idu toliko daleko da se usude kritizirati vlast, ogoliti njihove silne korupcijske i ine afere i ukazati na nemuštost dužnosnika. S „indignacijom“ vlastodršci otklanjaju tu mogućnost, a da je to istina govori nam, evo, HTV svakodnevnica.

Znam da u Hrvatskoj nema tog medija koji neće pokleknuti pred šakom škuda ali, za to, imamo državnu dalekovidnicu koja je „javni, informativni servis“ koji je neutralan i prezentira javnosti „istinu i samo istinu“. Da bi bio tako „neovisan“ ubire prisilnu pretplatu, a i Država se, s vremena na vrijeme, smiluje s nešto milijuna na njihov račun da bi sačuvala njihovu neovisnost da, ne daj Bože, ne pokleknu pred zovom novca nekih koji bi mogli nagrditi vlast.

I tako gledam nekoliko dana i zaključim koliko je ista ta HTV „neovisna“. Eto, jedva smo iz stana od 92 kvadrata u centru Zagreba „izgnali“ nesretnog Banožića kad s ono na HTV usele „viđeni“ građani petrinjska gradonačelnica Komes i sisački kadar, državni tajnik Orlić. Potpuno slučajno, ama baš potpuno, isti su članovi vladajuće stranke i, gle čuda, vjerojatni izborni kandidati na izborima koji samo što nisu. Nije mi žao onih 80,00 kuna koja svaki mjesec uplatim HTV-u posebno sada kad znam da je to za stanarinu mojih dragih sugrađana. Žao mi je samo što govoriti pred kamerama ne prepuste, recimo, Fodoru, na čije smo nemuštosti navikli, već se sami pate izmuckavajući ono što im je zapovjeđeno.

Nadam se, eto, da će Premijer danas u Petrinji pronaći nekog blagoglagoljivog psića, a nekog od svojih ministranata poslati do Gline da, mimo kamera i očiju javnosti, podjeli onih zaboravljenih 40 ključeva.

Napomena: Mišljenja i stavovi izrečeni u kolumnama osobna su mišljenja i stavovi autora istih i ne moraju nužno odgovarati mišljenjima i stavovima portala.

ZG-KULT