Likovne radionice i edukativni sadržaj uz izložbu “Retrospektiva Ivana Meštrovića”

Likovne radionice za djecu od 6 do 15 godina

Otvorenjem izložbe Ivana Meštrovića i mi u Artionici krećemo s kiparskim radionicama.

Izložba našeg čuvenog umjetnika Ivana Meštrovića bit će nam velika inspiracija i nadahnuće pri kreativnom radu kroz sljedeća tri mjeseca.

Njegov umjetnički razvoj pratit ćemo od dječačkih kiparskih radova pa sve do zrelih ostvarenja. Meštrovićevo stvaralaštvo teško bi bilo pratiti bez poznavanja njegova javnog i privatnog života jer mu je gotovo svaka skulptura odraz osobnih proživljavanja, spoznaja i osjećaja. Meštrovićev život i stvaralaštvo približit će nam suvremeni umjetnici, većinom kipari: Gašparuš Andrija, Medarda Pack, Alana Kajfež, Tomislav Hršak, Josipa Pentić, Petra Kovačić, Velibor Mačukatin, Irena Podvorac, Duje Medić, Petar Dolić, Ana Sladetić Šabić, Miran Šabić, Hrvoje Dumančić, Iva Japec, Fran Marko Vlahinić.

Potrebna je prijava na: artionica@gkd.hr

 

RADIONICE DO BOŽIĆA:

 

  • RADIONICA IZRADE RELJEFA U DRVU
  1. 12. 2023.: 11 – 12:30 sati

Ivan Meštrović koristi i drvo za stvaranje skulptura od najranijih dana. U drvu stvara mnoga djela religiozne tematike. Ponovno ga koristi pri radu u Švicarskoj kada započinje s ciklusom od 28 drvenih reljefa s prizorima iz života Isusa iz Nazareta. Upravo je djelo Ulaz u Jeruzalem (1941.), dio tog ciklusa koji će trideset godina kasnije (1954.) izložiti u crkvici Svetoga Križa u Crikvinama-Kaštilcu.

ZADATAK: budući da ulazimo u prosinac, mjesec kada slavimo rođenje Isusa Krista, mjesec radosti, veselja, ljubavi i darivanja, a Meštrović je gotovo četiri desetljeća posvetio radu drvenih reljefa s prizorima iz života Isusa iz Nazareta (od 1917. – 1950), potrudit ćemo se u radionici barem izraditi reljef anđela ili Blagovijest, gdje arhanđeo Gabrijel naviješta Mariji radosnu vijest da će začeti i roditi Božjega sina Isusa koji će kraljevati do svršetka svijeta.

Gošća umjetnica: Medarda Pack, kiparica, dizajnerica

  • KIPARSKA RADIONICA – RUKE
  1. 12. 2023.: 11 – 12:30 sati

Studija ruke Grgura Ninskog inspirirala nas je za odabir teme. Posljednjih godina pokazalo se koliko su nam ruke važne kada su nam bila uskraćena rukovanja, dodiri, zagrljaji. Meštrović ističe ruke gotovo na većini skulptura jer njegov je fokus upravo na ljudskoj figuri, gestikulaciji i ekspresiji, od žena i anđela koji muziciraju, znanstvenika koji zauzimaju pozu mislioca naslonjenih na svoje ruke, dlanove, do nježnih ruku Bogorodice koja u naručju drži Isusa ili majka svoju djecu. Znamo da je kod ljudi svaki otisak palca različit, mogli bismo reći da je ruka naš portret, a narod još kaže: Sudbina je u tvojim rukama!

ZADATAK: Što mi u životu radimo, što nas ispunjava, za čim težimo, pitanja su na koja konstantno tražimo odgovore. Da bismo jednog dana u životu radili ono što volimo zasigurno su nam potrebne i naše ruke. Po nečemu smo svi jedinstveni, posebni, prepoznatljivi u društvu, to nas izdvaja u masi, izdvaja nas i otisak naše ruke. Eto, upravo ćemo to raditi, otisak naše ruke!

Gošća umjetnica: Alana Kajfež, kiparica, dizajnerica, umjetnica stakla

  • KIPARSKA RADIONICA – ZDENAC ŽIVOTA
  1. 12. 2023.: 11 – 12:30 sati

Javni spomenik Zdenac života inspiracija je za izradu reljefa od tankog lima. Ljudska tijela su isprepletena u klečećem položaju, a kružna kompozicija navodi nas na obilazak skulpture pri čemu možemo uočiti reljefni friz od četiri para nagih muškaraca i žena, starca i dijete.

ZADATAK: izraditi reljef Zdenac života od tankog lima kojeg ćemo patinirati tušem. Figure će biti u klečećem položaju. Razradit ćemo životno razdoblje čovjeka od tek rođenog djeteta, preko puberteta, mladenaštva ili adolescencije, do zrelosti i na kraju starosti. Znamo da svako razdoblje ima svoje prednosti i izazove, a likovno se izraziti na tu temu bit će baš naš izazov!

Gosti umjetnici: Tomislav Hršak, kipar i Josipa Pentić, slikarica

 

Tekst: Liljana Velkovski
kustosica, muzejska pedagoginja savjetnica, voditeljica Artionice

(Radionice s drugim umjetnicima nastavljaju se u siječnju i veljači 2024. godine)