Razgovori ugodni ‘KROZ OČI ARHEOLOGA: INTERPRETACIJA ZNANOSTI U STALNOM POSTAVU MUZEJA’ u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U srijedu, 22. studenoga 2023. s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, održat će se razgovori ugodni KROZ OČI ARHEOLOGA: INTERPRETACIJA ZNANOSTI U STALNOM POSTAVU MUZEJA kao zadnje događanje koje organizira Arheološki muzej u Zagrebu u programu Stručna događanja AMZ 2023.

Muzeji su često prozori u prošlost, mjesta gdje se povijest oživljava. No, kako muzeji predstavljaju znanost u svojim stalnim postavima? Kako bi Arheološki muzej u Zagrebu predstavio arheologiju u svojem novom stalnom postavu? U razgovoru ugodnom družit ćemo se s našom muzejskom savjetnicom dr. sc. Jacqueline Balen i njezinim gostima te ćemo istražiti zajedno ulogu arheologa u interpretaciji znanosti kroz stalni postav muzeja i kako to može obogatiti iskustvo posjetitelja.

Stvaranje stalnog postava muzeja složen je proces. Muzeji biraju predmete i priče koje će predstaviti kako bi stvorili zanimljivo i informativno iskustvo za posjetitelje. Takva je praksa i u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ovdje, naravno, arheolozi igraju ključnu ulogu u procesu odabira, interpretacije i prikazivanju predmeta.

Sudjelovanje publike postaje sve važnije u muzejskom svijetu. Kroz interaktivne elemente, posjetitelji mogu postati aktivni sudionici u stvaranju stalnog postava. U kontekstu arheologije, to može značiti sudjelovanje u rekonstrukcijama, istraživanjima ili čak postavljanju pitanja koja potiču daljnje razmišljanje.

Arheološki muzej u Zagrebu ima odgovornost educirati publiku o arheologiji kao znanosti. Kroz stalni postav, mogući su brojni načini za postizanje ovog cilja. To uključuje jasne i pristupačne interpretacije, interaktivne eksponate koji omogućuju posjetiteljima da “iskuse” arheološke metode i znanstveni pristup te edukativne programe i radionice.

Stručnjaci igraju ključnu ulogu u stvaranju i održavanju stalnih postava muzeja. Njihova stručnost osigurava točnu i duboku interpretaciju predmeta te osigurava da znanost stoji u središtu muzejskog iskustva.

Stalni postav muzeja ima potencijal inspirirati, educirati i potaknuti razmišljanje o arheologiji kao znanosti. Kroz suradnju stručnjaka, sudjelovanje publike i pažljivo osmišljene izložbe, muzeji mogu pretvoriti svoje prostorije u fascinantna mjesta gdje se znanost i povijest susreću, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo.

Razgovori ugodni Kroz oči arheologa: Interpretacija znanosti u stalnom postavu muzeja pružit će uvid u kompleksan proces stvaranja muzejskih postava, izazove s kojima se muzeji susreću pri interpretaciji znanosti te kako stručnost arheologa obogaćuje muzejsko iskustvo u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Razgovori ugodni Kroz oči arheologa: Interpretacija znanosti u stalnom postavu muzeja zadnje je događanje koje organizira Arheološki muzej u Zagrebu u programu Stručna događanja AMZ 2023, a na kojem će sudjelovati istaknuti govornici koji će podijeliti svoje stručno znanje i iskustvo:

Jacqueline Balen muzejska je savjetnica, viša znanstvena suradnica i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu. Uz znanstveni rad (mlađe kameno i bakreno doba) bavi se prezentacijom i promicanjem arheološke baštine. Sudjeluje u nastavi Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Puli. Članica je Upravnog odbora Udruge Ruta željeznog doba Podunavlja i predsjednica Hrvatskog arheološkog društva.

Mateja Kuka Brkić voditeljica je projekata Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu. Njezini profesionalni interesi obuhvaćaju teme i prakse aktivne zaštite kulturne i prirodne baštine, interpretacijsko planiranje, mogućnosti interdisciplinarnih kreativnih suradnji u području interpretacije baštine i korištenje suvremenih kustoskih praksi u predstavljanju baštine. Diplomski sveučilišni studij povijesti umjetnosti i antropologije završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Timu Muza pridružila se 2018. godine u kojem upravlja brojnim uspješnim projektima u području interpretacije baštine, od njihove konceptualizacije do izvedbe. U procesima realizacije stalnih izložbi sudjeluje kroz istraživanje, interpretacijsko planiranje i razvoj sadržaja za stalne izložbe. Recentni projekti uključuju stalne izložbe u Muzeju bećarca i Interpretacijskom centru Kninske tvrđave. Članica je udruga: Interpret Europe, Interpretirajmo Hrvatsku, SF:ius i Dragodid.

Mirela Hutinec je arheologinja, doktorandica, nekadašnja kustisica Gradskog muzeja Vukovar, a danas ravnateljica Muzeja vučedolske kulture. Od 2001. godine suvoditelj je, a zatim i voditelj sustavnih arheoloških istraživanja Vučedola – jednog od najvažnijih arheoloških lokaliteta iz razdoblja eneolitika. Autorica je brojnih izložbi, predavanja i publikacija te autorica dva stalna muzejska postava – Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture. Voditeljica je strateškog projekta Vlade RH u kulturi „Arheološki park Vučedol“ financiranoga iz fondova EU.

Ina Miloglav izvanredna je profesorica na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojem je zaposlena od 2005. godine. Od 2001. – 2003. radila je u Gradskom muzeju Vinkovci te stekla zvanje kustosa. Organizatorica je međunarodne znanstvene konferencije Methodology and Archaeometry koja se od 2013. godine održava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a za koju je dobila nagradu Hrvatskog arheološkog društva „Josip Brunšmid“. Autorica je više znanstvenih i stručnih članaka, urednica nekoliko monografija i zbornika radova te koautorica tri izložbe. Uz to, autorica je i knjige Keramika u arheologiji – Lončarstvo vučedolske kulture na vinkovačkom području. Njezini istraživački interesi su prapovijesna arheologija, keramička tehnologija, arheološka metodologija i arheometrija.

Svjetlana Vorel profesorica je povijesti u V.gimnaziji Zagreb u statusu profesorice savjetnice. Autorica je brojnih udžbenika povijesti, sudjelovala je u edukaciji Škola za život MZO Republike Hrvatske, te sudionica i koordinatorica nekoliko Erasmus+ projekata osmišljenih za razvoj i razmjenu inovativnih praksi učenja i poučavanja, promicanja suradnje, vršnjačkog učenja i razmjene iskustava znanja na području obrazovanja mladih.

Program Stručna događanja AMZ 2023. sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Panel je moguće pratiti uživo preko zoom platforme

Topic: Kroz oči arheologa: Interpretacija znanosti u stalnom postavu muzeja

Time: Nov 22, 2023 11:00 AM Sarajevo, Skopje, Zagreb

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/81195405700?pwd=HVa9TkKYyymZxhLaaWJ4X24jHlwiMT.1

Meeting ID: 811 9540 5700

Passcode: 427817