Održan ‘Mali gornjogradski festival’

Mali gornjogradski festival, novi projekt Umjetničke organizacije Lovro&Nina i Muzeja grada Zagreba, uspješno je održan. Od 9. do 12. studenoga brojni sadržaji, umjetnički, edukativni i holistički, obogatili su život stanovnika zagrebačkog Gornjeg grada, i privukli goste iz drugih dijelova grada, ali i šire.

Uvodna izložba skulptorice Alane Kajfež, Hommage Lady Šram u gipsu i fuziji stakla, priređenoj u galeriji Umjetnost osmijeha te predstave Delirij u dvoje u izvedbi Ane Pogorelić i Luke Šatare i melodram Henok Arden u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i pijanista Danijela Detonija u Muzeju grada Zagreba, kao i dječja predstava Plačko Kazališta Mala scena sjajno su posjećeni, a jednako i večer posvećena Rudolfu Matzu u Kuli nad Kamenitim vratima Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, s predavanjem i glazbenim programom u kojem su nastupili Paula Novosel i Adam Horvat, učenici Glazbene škole Blagoja Berse.

Ni kiša nije omela Gornjogradsku glazbenu šetnju Nade Bezić, ni hladnoća Gornjogradsku botaničku šetnju Mihaela Kušana, voditelja Društva prijatelja cvijeća i zelenila, koji je upravo za ovaj festival osmislio šetnju, a u programu su održane i radionice joge, tanga, commedie del’arte i nenasilne komunikacije kroz umjetnost te predavanje o Ionescu i teatru apsurda.

Ideja Malog gornjogradskog festivala samo je podcrtala naslov javnog poziva Grada Zagreba koji je i omogućio ovaj program – kultura i umjetnost u zajednici; organizatori su pružili rijedak i kvalitetan umjetnički program i raznolik sadržaj otvoren publici, ukazali na neke gornjogradske bisere, primjerice Kulu nad Kamenitim vratima za koji mnogi i ne znaju, pokazali postojeće prostore u drugačijem svjetlu i ozračju, kao upravo prekrasan Muzej grada Zagreba ali i skromni prostor Mjesnog odbora Gornji grad, i ostvarili kvalitetno druženje. Nadajmo se nastavku projekta, na dobrobit i radost zajednice.

Izložba – Alana Kajfež
Predstava ‘Delirij u dvoje’
Gornjogradska botanička šetnja