Arheološki muzej u Zagrebu poziva na panel diskusiju: ‘Priča iza izložaka – Otkrivanje povijesti u muzejima’

U petak, 27. listopada 2023. s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, održat će se panel PRIČA IZA IZLOŽAKA: OTKRIVANJE POVIJESTI U MUZEJIMA. Panel je drugo od 4 događanja koje organizira Arheološki muzej u Zagrebu u programu Stručna događanja AMZ 2023.

Pozivamo Vas na panel i zajedničko otkrivanje priče iza izložaka – priče koja oživljava povijest u muzejskom svijetu

Online prijave: https://bit.ly/PricaIzaIzlozaka 

Inspirirajuća panel diskusija Priča iza izložaka – Otkrivanje povijesti u muzejima donosi duboki uvid u svijet povijesnih i arheoloških narativa koji čine srž muzejskih iskustava.

Muzeji nisu samo zbirke predmeta; oni su mjesta gdje povijest postaje živa i stvarna. Ova panel diskusija istražit će kako se povijesni i arheološki narativi oblikuju i interpretiraju unutar muzejskih prostora, unutar stalnih postava, unoseći posjetitelje u svijet prošlosti kroz priče i izloške.

Muzejske zgrade, često impresivne i povijesno značajne same po sebi, igraju ključnu ulogu u stvaranju okoline u kojoj se otkrivaju povijesni narativi. Kroz ovaj panel govorit ćemo o prošlosti koju su doživjele muzejske zgrade, posebno palača u kojoj se danas nalazi Arheološki muzej u Zagrebu.

Razgovarat ćemo sa stručnjacima koji rade na kreiranju i tumačenju povijesnih narativa u muzejim. Njihova stručnost i posvećenost osiguravaju da svaki izložak i svaka priča budu točno i zanimljivo predstavljena.

Ovaj panel će vam pružiti priliku za upoznavanje stručnjaka, istraživanje izložaka, ali i samih muzeja, iz blizine i duboko zaroniti u povijesne i arheološke narative. Bez obzira jeste li strastveni ljubitelj povijesti ili tek znatiželjni posjetitelj, očekujemo vas  na ovoj inspirirajućoj diskusiji.

Panel Priča iza izložaka – Otkrivanje povijesti u muzejima drugi je od 4 planirana događanja koje organizira Arheološki muzej u Zagrebu u programu Stručna događanja AMZ 2023. Na drugom panelu sudjelovat će istaknuti govornici koji će podijeliti svoje stručno znanje i iskustvo:

Aida Brenko rođena je 1959. godine u Zagrebu.  Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je diplomu profesora etnologije 1984. godine. Od 1. siječnja 1988. zaposlena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu, u kojem obavlja posao voditeljice Zbirke tekstilnih predmeta „Industrije Berger“, Zbirke narodnih nošnji središnje Hrvatske, Zbirke ženskih kapa središnje Hrvatske, Zbirke „peča“ središnje Hrvatske kao i Zbirke predmeta narodne medicine.  Magistarski rad pod naslovom „Funkcije narodne nošnje Hrvatske Posavine“ obranila je 1996. godine.  Viša kustosica postala je 2000. godine, a muzejska savjetnica 2010.

Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih radova kao i izložbi za koje je dobila nagrade i priznanja struke: Posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva 2002. .za izložbu „Narodna medicina“, godišnju nagradu Hrvatskog muzejskoga društva za 2006. za izložbeni projekt Koje dobre šuze!, priznanje Hrvatskog muzejskog društva za realizaciju izložbe „Moć boja: Kako su boje osvojile svijet“ 2011., godišnju nagradu „Milovan Gavazziˮ  za  autorstvo i muzeološki doprinos izložbe „Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“, posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva 2019. godine za realiziranu izložbu “Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave”.  Kooautorica je teksta serijala „Narodna medicina“(osam epizoda)  i „Moć boja“ (šest epizoda) koje je snimio Odsjek pučke i predajne kulture HRT-a.

Ivana Gržina, povjesničarka umjetnosti i talijanistica, viša je kustosica u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU, gdje su joj osim nekoliko muzejskih zbirki umjetničkih predmeta povjerene zadaće muzejske edukacije te obrade specifičnih oblika arhivske dokumentacije među kojima se ističe starija fotografska građa. Autorica je više desetaka stručnih i znanstvenih radova iz različitih područja svojega profesionalnog angažmana, recentno s težištem na povijesti fotografije u Hrvatskoj, na položaju i ulozi fotografije u muzejima te na odnosu između fotografije i discipline povijesti umjetnosti. Zajedno s kolegicom Indirom Šamec Flaschar dobitnica je posebnog priznanja Hrvatskoga muzejskog društva u 2016. godini za dokumentacijsko – informacijski program izložbe Tragom baštine: Schneiderov fotografijski arhiv.

Vanja Brdar Mustapić, povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke namještaja i Zbirke varia u Muzeju za umjetnost i obrt. Doktorirala je 2015. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za povijest umjetnosti s temom „Namještaj i kultura stanovanja u Zagrebu u drugoj polovini 19. stoljeća“.  Objavila je više izvornih znanstvenih i stručnih  radova. Težište je njezina stručnog rada povijest namještaja, shodno radnom mjestu, pa potpisuje dionice namještaja u velikim izložbenim projektima Muzeja za umjetnost i obrt („Bidermajer u Hrvatskoj“, „Historicizam u Hrvatskoj“, „Secesija u Hrvatskoj“, „Skriveno blago Muzeja za umjetnost i obrt“…)  kao i u drugim muzejskim i izložbenim institucijama, te je autorica samostalnih izložbi. Dio njezine stručno-znanstvene i izložbene aktivnosti usmjeren je također i na područje povijesti domaćih tvornica namještaja, dizajna i industrije namještaja druge polovine 20. stoljeća, te dizajnerskih i interijerističkih opusa pojedinih domaćih autorskih osobnosti (Vjenceslav Richter, Drago Ibler).

Ana Solter, muzejski savjetnik dokumentarist, voditeljica je Odjela za dokumentaciju Arheološkog muzeja u Zagrebu. Diplomirala je 2005. godine arheologiju i etnologiju, te doktorirala 2023. doktorski studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom „Josip Brunšmid i razvoj arheologije kao znanstvene discipline u kontinentalnoj Hrvatskoj“. Voditeljica je raznih projekata digitalizacije arheološke i dokumentacijske građe Muzeja te je autorica mnogobrojnih izložbenih projekata kao i stručnih i znanstvenih članaka i monografija na temu povijesti hrvatske arheologije. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog arheološkog društva (2016.) Josip Brunšmid za projekt „#DoveTales, Vučedolska golubica putuje s Vama“ te nagrade Hrvatskog muzejskog društva (2017.) za realizirani izdavački projekt za monografiju „Arheološki muzej u Zagrebu – život od 19. do 21. stoljeća“.

Darija Ćaleta , knjižničarska savjetnica, voditeljice knjižnice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, diplomirala na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu 1995. godine i stekla zvanje dipl. inž. biologije-ekologije, 1997. godine stekla zvanje dipl. knjižničarke. Od 1. prosinca 1995. godine zaposlena u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju na radnom mjestu voditeljice knjižnice. Aktivna članica Komisije za muzejske i galerijske knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva od njenog osnivanja 1998. godine. Predsjednica Komisije za muzejske i galerijske knjižnice i članica Stručnog odbora Hrvatskoga knjižničarskog društva od 2012.-2016. godine. Trenutno radi na povijesnom dijelu stalnog postava Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja.

Program Stručna događanja AMZ 2023. sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Panel je moguće pratiti uživo preko zoom platforme
Topic: Priča iza izložaka: Otkrivanje povijesti u muzejima
Time: Oct 27, 2023 11:00 AM Sarajevo, Skopje, Zagreb
Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/88229741992?pwd=ot38tUKRyQLXjzW6lVjKWZtLRSWGKY.1
Meeting ID: 882 2974 1992
Passcode: 695682

Online prijave: https://bit.ly/PricaIzaIzlozaka