Prepoznatljiv rad Pododbora SKD Prosvjeta Petrinje: 15. likovna kolonija Jesen u Petrinji bila je treća kulturna manifestacija u 2023. godini!

Novinar: Antun Petračić

Pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Petrinje neumoran je u priređivanju vrlo zapaženih, poznatih i masovnih likovnih susreta i kolonija.

Ove subote održana je treća takva manifestacija u 2023. godini: 15. likovna kolonija Jesen u Petrinji 2023.. Slične dvije manifestacija  bile su  ljetošnja   3. likovna kolonije Buđenje svjetlosti, održane u  kontejnerskom naselju Centar novog života na Sajmištu i proljetni 20. likovni susreta na Baniji, s glavnim mjestom održavanja i popratnom izložbom u  društvenom domu u Jabukovcu.

Ovosubotnja Kolonija okupila je 30-tak sudionika, od djece iz Petrinje do odraslih iz bliže okolice i šire središnje Hrvatske, uz  goste-prijatelje iz Velike Kladuše u BiH. Zbog toga je bila međugeneracijska, multikulturna, multietnička i međunarodna, a održana uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i članova Pododbora SKD Prosvjeta, kazala je predsjednica pododbora Mara Vilus.

Glavni prostor stvaranja neprofesionalnih i akademskih slikara bio je u gradskom parku, Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera i po nasipu uz Petrinjčicu, a nakon uspješnog i vrijednog višesatnog stvaranja fundus Prosvjete Petrinja proširen  je s više desetaka novih umjetničkih radova raznih tehnika, formata i motiva.

Na ovogodišnje jesenske susrete prvi puta iz Zagreba došla je trojka iz obitelji Sedlar, mama Nataša sa starijim osnovcima Emom i Pavelom, a u hladu lipa na desnom nasipu Petrinjčice svatko od njih po svome se akrilom umjetnički izrazio.

Pokraj vodoskoka u središtu parka supružnici Ana i Jozo Pišković iz Slobodnice kraj Slavonskog Broda umjesto uobičajenog kista, likovno su vrlo spretno, uhodano i uvježbano stvarali samo svojim prstima. Kažu kako su na ovaj način već naučeni, a istu tehniku izražavanja vrlo uspješno rabi i njihova osnovnoškolska unuka Ema, čiji smo neobični način  slikanja vidjeli snimljen na djedovom mobitelu.

Pod nadzorom svojih mama, šareno i maštovito s bojama na papiru „radila“ je i skupina male djece: već iskusnih u ovakvom izražavanju Arsenije, Irina i Srna Umićević, pod nadzorom mame Nataše, te mali Andrej, uz kojeg je nazočila  mama Jovana Vintonjiv.

Miroslav Krnjić iz Karlovca zauzeo je mjesto u parku s najboljim pogledom na osunčanu župnu crkvu sv. Lovre i taj mu je motiv odredio glavni sadržaj izrađene slike. Doznali smo kako je vješt u obradi  keramike i oblikovanju drveta, pa sa sve tri ovakve umjetnosti često izlaže i skupno i pojedinačno.

U Petrinji su ovu subotu provele i četiri prijateljice iz Nove Gradiške, a u parkovnom zelenilu našeg tzv. Čarobnog  kutića, samostalno su umijeće akrilom i uljem prenijele na platna Ljubica Talan, Katarina Čanić, Evica Kraljić i Vesna Dumičić, One su neprofesionalne slikarice, ali s podosta staža, dobrog iskustva i pravog znanja u članstvu LUSK-a, Likovne udruge Stvaratelja u kulturi Nove Gradiške.

Zanimljiva je priča o bavljenju ovom vrstom kulture naše Petrinjke Senije Radanović.

– Tek s ulaskom u mirovinu iz zdravstvenih ustanova Petrinje i Popovače, iznenada i neočekivano  jednostavno sam otkrila  slikarstvo. O njemu se još uvijek učim i polagano napredujem, a svaku sliku stvaram više sati. Za ovu koloniju kod kuće sam pripremila i sada u parku dovršila svoje radove „Jesen“ i „Put za Hrastovicu“. Novi hobi jako me zainteresirao i sve sam više u njemu. Ljetos sam u slobodno vrijeme slikala i na sezonskom poslu u Zaostrogu, pa poklonila slike s tamošnjim motivima i jako iznenadila i obradovala domaće prijatelje – na licu mjesta ove petrinjske subote kazala nam je i odmah radove ponosno pokazala Senija Radanović.

U velikoj  skupini likovnih radoholičara po iskustvu, znanju, struci, volji i redovitim dolascima na kolonije i susrete u Petrinju i po Banovini, pa i s godinama života (r. u veljači 1942.), prednjačio je akademski slikara Nedjeljko Tintor iz Zagreba. Sada  je Prosvjeti na poklon donio već izrađeno platno, pa vrijeme kratio u druženju, obilasku i savjetovanju mlađih sudionika. Neke od njih je, među inima  i ovog novinara na svojoj vrsti posla u parku i nasipu, rado i brzo, za manje od deset minuta portretirao ugljenom na papiru. Još nam je majstor boje i kista svaki uradak za trajnu opstojnost zaštitio običnim lakom za kosu i savjetovao: uramite portrete uz obavezno staklo.

Svaki član Jeseni u Petrinji 2023. za uspomenu je ponio zahvalnicu domaćina, a  Alma Arena Mujakić iz Kladuše čak dvije: s ove subotnje i one ljetošnje, jer je  tada nije preuzela.

Uspomenice su zajedno uručivale zamjenica sisačko-moslavačkog župana Mirjana Oluić i predsjednica Prosvjete Petrinja Mara Vilus.

Dožupanica je pohvalila Petrinjce za stalnu vrlo dobru organiziranost ovakvih kulturnih događanja i pozvala ih na zadržavanje tradicije i općenito obogaćivanje kulture Grada, a Mara Vilus poduprla ovakvo mišljenje, jer ima najviše vlastitog iskustva i zapaženog osobnog ulaganja.

– Od 2004. godina sam predsjednica Pododbora SKD i od tada je ovo već 39. kulturna manifestacija, a u ovoj 2023.  treća takva tradicionalna. Radi se uporno i neumorno, iako bez službenih prostorija, pa kao ured pododbora koristimo kontejner pokraj svoje kuće, također uništene  u potresu. Za prostorije sam urgirala na više strana, potraga se nastavlja, čekamo obećano rješenje. Nova obveza  uslijedit će  28. listopada, kada je  zakazano održavanje godišnje skupštine Pododbora Prosvjete Petrinja- rekla je Mara Vilus.

Fotografije: Antun Petračić