U Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu 1. listopada dan otvorenih vrata

Djeca odjevena u rimsku odjeću – foto: autor Igor Krajcar AMZ

U povodu obilježavanja Dana europske baštine, u nedjelju 1. listopada 2023.godine u Arheološkom parku Andautonija bit će organizirane radionice i igraonice s temom UČIMO OD RIMLJANA.

Posjetitelji će imati priliku izraditi glinene uljanice u kalupima kao i jednostavne igračke od gline i tkanine. Program UČIMO OD RIMLJANA uključuje obilazak lokaliteta i izložbe rimskih mirisa, sudjelovanje u radionicama i igraonicama kao što su Mali arheolozi, Rimska moda i razne igre.

Dobro došli su i kućni ljubimci, a ulaz i sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Rimski grad Andautonija
U današnjem selu Ščitarjevu, desetak kilometara jugoistočno od Zagreba, nalazio se rimski grad – Andautonija. Grad je bio smješten u posavskoj ravnici, na mjestu gdje je rimska cesta Poetovio (Ptuj) – Siscia (Sisak) prelazila rijeku Savu. Zahvaljujući sustavnim arheološkim istraživanjima poznato je da je Andautonija bila grad s kamenom opločenim ulicama, gradskom kanalizacijom i luksuzno opremljenim javnim i stambenim objektima. Dosadašnji nalazi u Ščitarjevu, kao i epigrafski spomenici na kojima se spominje kao municipium Andautonia i res publica Andautoniensium, svjedoče da se radilo o gradu koji je tijekom 400 godina bio centar prostora na kojem se danas prostiru Zagreb i Velika Gorica.

AP Andautonija – foto: autor Igor Krajcar/AMZ

Arheološki park Andautonija
Arheološki park se nalazi se u središtu današnjeg sela Ščitarjeva, gdje se može razgledati dio rimskog grada Andautonije. Uz očuvani i prezentirani dio glavne ulice opločene kamenim pločama, otkrivene u dužini od 27 m, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove. S istočne strane ulice otkopan je veći dio zgrade gradskog kupališta (terme), s polukružnim bazenom, hodnicima i kanalima te dijelom hipokausta (sistem za zagrijavanje prostorija). Sa zapadne strane otkrivena je prilazna ulica koju prate dvije monumentalne zgrade. U Interpretacijskom centru nalazi se interaktivna izložba – Rimski mirisi, a u zgradi se nalazi i suvenirnica s bogatom ponudom originalnih suvenira. Uz lokalitet izložene su kopije najznačajnijih kamenih spomenika nađenih na prostoru Ščitarjeva. Arheološki park Andautonija opremljen je interpretacijskim pločama s uređenim prostorom za radionice i igraonice. Arheološki park Andautonija dio je Europske kulturne rute – Rute rimskih careva.

Radno vrijeme Arheološkog parka Andautonija
Arheološki park Andautonija otvoren od 1.svibnja do 1.studenoga 2023., subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a sve ostale dane za najavljene grupe prema dogovoru.

Do Ščitarjeva se najbrže stiže Radničkom cestom, preko Domovinskog mosta (na drugom semaforu lijevo), od centra Zagreba petnaestak minuta vožnje.