Tragom hrvatske baštine u Galeriji AMZ

Arheološki muzej u Zagrebu, Udruga Tragom hrvatske baštine i Ministarstvo kulture i medija republike Hrvatske pozivaju Vas na otvorenje izložbe fotografija Marka Gracina i predstavljanje publikacije Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koje će se održati u ponedjeljak, 18. rujna 2023. godine s početkom u 18 sati.

TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE 
Galerija AMZ, Pavla Hatza 6
ponedjeljak, 18. rujna 2023. s početkom u 18 sati

PROGRAM

Predstavljanje publikacije NEMATERIJALNA KULTURNA DOBRA REPUBLIKE HRVATSKE u nakladi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine, tiskane u povodu obilježavanja 20. godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Govornici: dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica; Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu

Panel POGOVOR O BAŠTINI: Izazovi očuvanja nematerijalne kulturne baštine na primjerima tradicijskih pjevanja

Govornici: dr. sc. Ivo Brkić, dr. sc. Lidija Nikočević, Dario Marušić, dr. sc. Noel Šuran

Otvorenje izložbe fotografija Marka Gracina TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE

Sudjeluju:
Braća Matić, Čavoglave
KUD Koškani, Koška
KUD Seljačka sloga, Donja Dubrava
Udruga sopaca otoka Krka

Organizatori: Udruga Tragom hrvatske baštine, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Arheološki muzej u Zagrebu

Izložba fotografija Marka Gracina TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE
18. – 29. rujna 2023.
Galerija AMZ

Projekt “Tragom hrvatske baštine” zamišljen je kao običajna “slikovnica” koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.

Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE Je ukazati na trud i ljubav koje u očuvanje baštine ulažu kulturno-umjetnička društva diljem Lijepe naše. Prenoseći svoje znanje, unatoč sveopćoj globalizaciji, oni uspijevaju u nakani da zauvijek ostane zabilježeno ono samo naše. Naši korijeni.

Dok je tome tako, izložba TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE, uvijek s novim sudionicima, još će dugo, dugo i plesati, i svirati, i pričati priču o prelijepoj zemlji s prepunom škrinjicom ljubavi za svoje običaje.

Putem fotografija na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo…) autori izložbe su odali počast svima onima koji s toliko ljubavi čuvaju onu spomenutu baštinsku škrinjicu.

“Tragom hrvatske baštine” specifična je udruga koja svojim djelovanjem želi ukazati na bogatstvo, ljepotu i raznolikost tradicijske kulture, te odati priznanje svim ljudima koji su generacijama baštinili osjećaj identiteta i pripadnosti. Globalizacijom i modernim načinom života to bogatstvo koje je nastajalo stoljećima u opasnosti je od zaborava i nestajanja.

Udruga Tragom hrvatske baštine, multimedijalnim pristupom kroz fotografiju, video i tonske zapise za cilj ima prezentirati ne samo kulturna dobra koja se nalaze u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske već i ona dobra koja su prepoznata i zaštićena od strane UNESCO-a.

Projekt i udrugu Tragom hrvatske baštine pokrenuli su Slavica Mrkić Modrić (dugogodišnja novinarka i reporterka, autorica brojnih monografija) i Marko Gracin (fotoreporter, autor monografija i brojnih samostalnih izložbi, član Hrvatskog društva likovnih umjetnika).

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)