Otvorenje izložbe fotografija ‘Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom’

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu (Galerija AMZ), Ulica Pavla Hatza 6, u ponedjeljak 19. lipnja 2023. održat će se otvorenje izložbe Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom. Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2028. godine. Ulaz je besplatan.

Na izložbi fotografija Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom pratimo zadivljujuće putovanje brodom Olega Maštruka kroz amazonsku prašumu, polazeći od Iquitosa u Peruu, sve do ušća veličanstvene rijeke Amazone u Brazilu.

Rijeka Amazona proteže se na nevjerojatnih 6400 kilometara, s kolosalnim protokom koji odgovara približno 20% ukupnog svjetskog riječnog toka, što je čini najvećom rijekom na Zemlji. Ona je i glavna arterija u golemoj mreži pritoka koje hrane najveću i najčudesniju prašumu na svijetu, s površinom većom od polovice Europe i najbujnijom vegetacijom, koja je dom za približno 10% svih poznatih životinjskih vrsta na Zemlji, uključujući jaguare, ružičaste dupine, šarene are i najživopisniji životinjski svijet.

Organizirana uz potporu Veleposlanstva Brazila u Hrvatskoj, ova izložba nastoji podići svijest o najvažnijem zadatku donošenja održivog razvoja u amazonsku regiju i njezin očaravajući ekosustav, što također igra ključnu ulogu u reguliranju globalnih klimatskih obrazaca.

O autoru: Oleg Maštruko je jedan od najaktivnijih komentatora, putopisaca, urednika i publicista na hrvatskoj informatičkoj i društveno-mrežnoj sceni. Objavio je dosad tri knjige s računalnom tematikom, dvije knjige kolumni iz svijeta tehnologije, dvije knjige fotografija, dvije putopisne knjige i preko 1.500 tekstova za Bug, vodeći informatički medij, Mrežu te niz drugih izdanja. Kada ne putuje i fotografira po krajevima svijeta, radi kao glavni urednik Mreže, medija za IT profesionalce te je direktor Bugovih poslovnih konferencija o tehnologiji i turizmu, financijama te Internetu

Organizatori izložbe: Veleposlanstvo Savezne Republike Brazil, Oleg Maštruko i Arheološki muzej u Zagrebu