Scensko čitanje teksta ‘Svaka misao diverzija’ Patrika Gregureca 14. lipnja u ZKM-u

ZKM poziva publiku na još jedno kazališno druženje s onima koji predstavljaju budućnost hrvatske dramatike. U srijedu, 14. lipnja 2023, u 20:00 sati, održat će se scensko čitanje teksta Svaka misao diverzija Patrika Gregureca.

Riječ je o četvrtom po redu ciklusu Budućnost je ovdje, jednom od novijih programa Zagrebačkog kazališta mladih, posebno osmišljenim u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije suvremenog hrvatskog dramskog pisma te najmlađih dramskih autora.

Program podrazumijeva mentorski rad s mladim dramskim piscima (mentor: Tomislav Zajec) koji u samom kazalištu osmišljavaju, razvijaju i oblikuju svoj dramski materijal te ga uz pomoć glumaca ansambla ZKM-a pretvaraju u cjeloviti dramski tekst. Izvedbeno predstavljanje na taj način napisanih dramskih tekstova odvija se kroz  formu scenskih čitanja, kojima mladi dramski autori po prvi put svoje nove drame predstavljaju zagrebačkoj publici.

Program predstavlja živu platformu kako umjetničkog razvoja tako i izvedbenog predstavljanja najmlađe generacije hrvatskih dramatičara.

Nakon koncertnog čitanja tekstova Your Love Is King Espija Tomičića u režiji Hrvoja Korbara, U pakao, lijepo molim Nikoline Rafaj u režiji same autorice te dramskog teksta Nikaragva Vida Hribara, novu dramaturšku provjeru i scensku izvedbu u suradnji s ansamblom Zagrebačkog kazališta mladih ove godine ima Patrik Gregurec sa svojim tekstom Svaka misao diverzija također u vlastitoj režiji.

 

Patrik Gregurec:

Iako i dalje vrlo mlad pisac, Patrik Gregurec već je ozbiljno zakoračio na hrvatsku književnu scenu. Uz dramaturški rad na nekoliko kazališnih i plesnih predstava, kao i autorske projekte na Akademiji dramske umjetnosti na kojoj je student diplomskog studija Dramaturgije, Gregurec je i dobitnik prestižne nagrade Goran za mlade pjesnike, za zbirku poezije Špaga. U svom tekstu Svaka misao diverzija Gregurec na originalan način otvara pitanje nošenja s traumatskim iskustvom, istine o životu ili njegove diverzije kroz odnose četvero mladih ljudi. Njihova nastojanja pronalaska vlastitih pozicija u svijetu koji ih okružuje kroz Gregurecovu poetiku djeluju istovremeno i uzbudljivo i novo.

 

Tekst SVAKA MISAO DIVERZIJA čitaju: Tina Orlandini, Hrvojka Begović, Ivan Pašalić, Vedran Živolić

 

Ulaz slobodan!