Razgovor s glumcima i publikom nakon predstave ‘Edip’ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih poziva publiku da nakon prve večeri gostovanja JDP-a u ZKM-u, 1. lipnja, ostane u foyeru kazališta u razgovoru s glumcima Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Autor i voditelj ZKM-ovih tribina Čitanje kazališta, Srđan Sandić, razgovarat će s glumačkim zvijezdama predstave EDIP.

Pridružit će nam se MILAN MARIĆ, NATAŠA NINKOVIĆ, SRĐAN TIMAROV, BOJAN DIMITRIJEVIĆ, ALEKSANDAR ĐURICA, MILOŠ SAMOLOV, NEBOJŠA LJUBIŠIĆ,  ZORAN CVIJANOVIĆ, JOAKIM TASIĆ koji će s publikom podijeliti iskustvo rada na ovoj iznimno hvaljenoj i traženoj predstavi te će se dotaći relevantnosti i obveza ovog komada koji predano živi kroz povijest civilizacije koju poznajemo.

Gostovanje u Zagrebačkom kazalištu mladih 01. i 02. lipnja 2023.

Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd

Sofokle
EDIP
Režija: Vito Taufer

ZAŠTO RADIMO EDIPA

Redatelj Vito Taufer: „Mislim da se sad nalazimo u jednom trenutku kad ne znamo hoće li pobijediti iracionalnost ili zdrav razum. To je priča o nestanku demokracije. O pokušaju jednog vladara da uredi državu, pronađe razlog raspada i truleži. I slavno propada. Za duga, duga vremena. Borba između racionalnog i iracionalnog principa“.

Vito Taufer diplomirao je režiju na AGRFT u Ljubljani. Od 1989. godine stalni je redatelj Slovenskog mladinskog gledališča. Surađivao je s brojnim kazalištima bivše Jugoslavije i postavio više od stotinu predstava i nekoliko opera.

Nagrađen je brojnih nagradama na kazališnim festivalima: Borštnikovo srečanje u Mariboru, Zlatni lav u Umagu, Teden slovenske drame, Dnevi komedije u Celju, BITEF u Beogradu, Sterijino pozorje u Novom Sadu, MESS Sarajevo, Dani satire u Zagrebu, Marulićevi dani u Splitu, Međunarodni lutkarski festival u Zagrebu, Udruženja kritičara u Meksiku, festival Novi tvrđava teatar u Čortanovcima.

Ovo je prva režija Vita Taufera u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

„Taufer je, kazališno vrlo zanimljivo i upečatljivo, radnju Edipa smjestio – u balkansku kafanu. A nema te skupštine, ni kabineta, ni dvora, u kome se bitniji, suštinskiji razgovori vode. Gdje je kafana tu je i muzika – a folk trio Robert i Aleksadar Pešut i pjevač Marko Radojević –  daju predstavi posebnu punoću“ , Blic

Glume: MILAN MARIĆ, NATAŠA NINKOVIĆ, SRĐAN TIMAROV, BOJAN DIMITRIJEVIĆ, ALEKSANDAR ĐURICA, MILOŠ SAMOLOV, NEBOJŠA LJUBIŠIĆ,  ZORAN CVIJANOVIĆ, JOAKIM TASIĆ, MARKO RADOJEVIĆ te apsolventi Akademije umetnosti u Beogradu Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević, Veljko Stevanović.

Muzičari: Darko Golić (kontrabas), Luka Lopičić (harmonika)

Predstava je premijerno postavljena u JDP 17. 09. 2022.