Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika održan panel „To nisu samo ženske stvari“

„To nisu samo ženske stvari“

Genetsko savjetovanje važno je u liječenju i prevenciji raka jajnika

Između 20 i 50 posto bolesnica s rakom jajnika imaju mutaciju BRCA gena. Svaka ima pravo zapitati se: „Jesam li jedna od njih?“ jer imati BRCA mutaciju otvara mogućnost za dodatne, specifične oblike liječenja. Upravo je to bitno za najčešći raka jajnika među bolesnicama – visokogradusni serozni rak jajnika.

Na danas održanom panelu „To nisu samo ženske stvari“ u Dežman baru povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika u organizaciji udruge Sve za nju, diskutiralo se na temu rane dijagnostike raka jajnika, liječenja i genetskog testiranja.

Tko je u većem riziku otkriva nam obiteljska anamneza te rezultat analize BRCA gena. Svi ljudi imaju gene BRCA1 i BRCA2, ali samo neki imaju mutacije u tim genima. Ako majka ili otac imaju mutaciju gena BRCA1 ili BRCA2, djeca imaju 50 posto šanse da naslijede istu mutaciju gena. Svatko tko ima krvnog srodnika s dokazanom mutacijom gena BRCA trebao bi biti upućen na genetsko savjetovanje ako to želi. Stoga je važno proširiti dostupnost genskog testiranja BRCA gena u skladu sa Smjernicama ne samo među oboljelima, nego i među zdravim ženama kako bi dobile priliku saznati svoje rizike te se savjetovati kako se mogu najbolje zaštititi.

Prema podacima 40 do 60 posto žena s dokazanom nasljednom mutacijom BRCA 1 gena i 11-30% s mutacijom BRCA 2 gena razvit će karcinom jajnika do 70-te godine života.

Panel je u ime bolesnica otvorila članica Udruge Zrinka Ulovec kratko se osvrćući na svoje liječenje od 2014. kad joj je dijagnosticiran rak jajnika. Iako je i sad na liječenju Zrinka je našla vremena doći i podijeliti svoju priču dugu devet godina.

Na otvaranju panela govorila je i izaslanica pokrovitelja Gradonačelnika Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom koja je podržala kampanju i posebno istaknula napore i konkretne rezultate u zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih u Zagrebu.

Osim nje pričali su mr. sc. Renata Obrad-Sabljak, specijalistica ginekologije i porodništva iz zagrebačkog Doma zdravlja – zapad, doc. dr sc. Dražan Butorac iz Klinike za ženske bolesti i porodništva KBC Sestre milosrdnice, prim. mr. sc. Višnja Matković iz Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb i prof. dr. sc. Ljiljana Šerman, integrativna psihoterapeutkinja i voditeljica programa genetičkog informiranja u Sve za nju.

Zaključak je da ginekološke kontrole trebaju biti redovite te da se rak jajnika mora liječiti isključivo po preporuci multidisciplinarnog tima u centrima koji imaju takve timove. Iako kontrole neće spriječiti pojavnost bolesti, pružaju šansu za rano otkrivanje kad su ishodi liječenja neusporedivo bolji. Žene trebaju poznavati simptome koji mogu ukazivati i na rak jajnika. Potrebno je prepoznati žene u većem riziku od razvoja bolesti i njima omogućiti optimalnu učestalost kontrolnih pregleda.

Voditeljica panela Ljiljana Vukota pozvala je prisutne da dođu ovu subotu 13. svibnja na Bundek kako bi zajedno stvarali zajednicu podrške oboljelim ženama i poticali zdrave na redovite kontrole.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika je pokrenut 2013. godine kao  inicijativa s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda i stvaranje zajednice zdravih žena, pacijentica, obitelji, medicinskog osoblja i doktora radi promicanje prevencije i pružanje podrške oboljelima. Panel organiziran uz podršku kompanije AstraZeneca i svjetske organizacije World Ovarian Cancer Coallition čiji je Udruga Sve za nju član od osnivanja.

Zrinka Ulovec