Međunarodni dan jazza u okviru Projekta Ilica: Q’ART – zvuci jazza i bluesa ispunili središte Zagreba

Zagreb, 30. travnja 2023. – Danas su na više mjesta u središtu Zagreba odjekivali zvuci glazbe. Naime, u sklopu Projekta Ilica: Q’ART, ovaj dan bio je rezerviran za izvođače jazz i blues glazbe te se po najdužoj zagrebačkoj ulici brojnim posjetiteljima danas predstavilo čak sedam bendova.

Među njima bio je i sisački band Bluzy Threesome koji je, kao i obično, na svom nastupu imao jako dobar odziv publike. Među brojnim posjetiteljima, koji su se okupili slušati njihovu svirku, bilo je i onih koji su zaplesali, što nije ni čudo – zračili su „dobrom vibrom“.

Glazba nije bila jedino što se danas nudilo na Ilici, koja je danas do 16 sati od raskrižja s Frankopanskom do onog s Krajiškom bila zatvorena za promet. Bilo je tu, naravno, svačega za pojesti i popiti, ali na štandovima je u ponudi bilo svakojakih rukotvorina, nakita, starih gramofonskih ploča, cvijeća i svakojakih biljaka, prehrambenih proizvoda… ukratko pravi mali buvljak, ali i slikarska radionica za djecu.

Ideja koja stoji iza Projekta Ilica: Q’ART je povezivanje zajednice te poticanje kulturno-umjetničkog razvoja grada razvijanjem kolektivne vizije i odgovarajućih modela sudioničkog upravljanja zapuštenim prostorima kroz uključivanje umjetnika, organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, obrta i stanovnika. Projekt oživljava prazne i zapuštene prostore ispunjavajući ih raznim kulturno-umjetničkim programima poput izložbi, koncerata, performansa, radionica za djecu i odrasle, uličnih revija, projekcija filmova, buvljaka…

Da ovaj projekt ima „glavu i rep“ vidi se po dobrom odzivu građana koji su u velikom broju odlučili prošetati se Ilicom, poslušati dobru glazbu, možda kupiti ponešto na nekom štandu i na kraju zaviriti u pokoji zaboravljeni kutak ili predahnuti u Parku skulptura.

Fotografije: Tatjana Šaler-Olujić