Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatski povijesni muzej zajedno sudjeluju na 28. Edukativnoj muzejskoj akciji (EMA) “ZA(JEDNO) – SVI ZA MUZEJ”

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatski povijesni muzej zajedno sudjeluju na 28. Edukativnoj muzejskoj akciji (EMA)  “ZA(JEDNO) – SVI ZA MUZEJ” te od 25. travnja do 26. svibnja provode program u suradnji s Osnovnom školom Petra Preradovića u Zagrebu. 

Zadnje tri godine Arheološki muzej u Zagrebu (AMZ) i Hrvatski povijesni muzej (HISMUS) bili su zatvoreni za javnost zbog obnova svojih zgrada. Arheološki muzej u Zagrebu danas je djelomično otvoren, no Hrvatski povijesni muzej još se uvijek obnavlja. Oba muzeja potekla su iz nekadašnjeg Narodnog muzeja. Zajedništvo koje međusobno njeguju vidljivo je i danas. Stoga su Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatski povijesni muzej odlučili ZA(JEDNO) sudjelovati u ovogodišnjoj 28. po redu Edukativnoj muzejskoj akciji (EMA) simboličnog naslova “ZA(JEDNO) – SVI ZA MUZEJ”.

Program AMZ I HISMUS – ZA(JEDNO) provodi se od 25. travnja do 26. svibnja 2023. godine uz sudjelovanje učenika 5.b razreda Osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu, a tema njihovog sudjelovanja veže se uz trenutnu izložbu FINDS STORIES postavljenu u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Upravo na ovaj način ovaj zajednički program prati glavnu okosnicu teme akcije, a to je upravo kreiranje muzejskog programa u suradnji s posjetiteljima uz stručnu pomoć muzealaca.

Zorica Babić muzejska savjetnica pedagoginja Arheološkog muzeja u Zagrebu i Jelena Roboz, viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja s profesoricom Katjom Orlić Starčić i učenicima Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba u sklopu izložbe FINDS STORIES provode program na kojoj će se učenici 5. razreda OŠ upoznati s izložbenim predmetima te putem vodstava i radionica krenuti na putovanje kroz vrijeme i prostor – od špilje iz neolitika na Lastovu, preko željeznodobne Segestike i rimske Siscije, Germana iz baranjske ravnice i Kitere iz modernog doba do Soluna i suvremenih sportskih mobilnosti i mreža razmjene. Kreativnim putem će istražiti tragove koje ostavljaju mobilnosti, koje pričaju narative o kretanju i utjecaju koje su imale na ljude i društva kroz povijest, proteklih 7000 godina. Učenici će upoznati različite vrste mobilnosti tijekom života ljudi te će predstaviti sve naučeno na izložbi koja će biti postavljena u školi.