‘Ćelava pjevačica’ uskoro u ZKM-u

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH

PREMIJERA: 6. svibnja 2023.

Eugène Ionesco

ĆELAVA PJEVAČICA

u režiji Suzane Nikolić i  dramaturgiji  Espija Tomičića

Projekt InkubatorZagrebačko kazalište mladih prepoznato je kao kazalište specifične estetike koju, uz neprekidno propitivanje suvremenosti, sasvim sigurno izgrađuje i posebna umjetnička etika unutar glumačkog ansambla. Riječ je o umjetnicima „za koje se i iz kojih seˮ promišlja repertoarna politika kazališta. U tom je smislu i jedno od programskih usmjerenja ovog kazališta nazvano Projekt Inkubator osmišljeno kao kreativni prostor u kojem članovi ansambla u kućnoj i zaštićenoj atmosferi vlastita kazališta mogu slobodno istraživati i razvijati osobni autorski izraz, koji često izlazi izvan okvira temeljne profesije. ZKM oduvijek razvija takvu vrstu dijaloga svih sudionika procesa nastanka predstave, u kojoj je glumac istovremeno i nositelj izvedbe, ali i njezin suautor, a Inkubator je prostor u kojem ta vrsta autorstva dobiva i svoju dodatnu dimenziju.

Eugène Ionesco jedan je od najvećih predstavnika teatra apsurda čiji su tekstovi i danas svojevrsna preslika suvremenog društva. Jedan od njegovih najslavnijih komada Ćelava pjevačica tematizira svijet u kojem se danas svi nalazimo, svijet kojem se ne možemo suprotstaviti jer postojimo samo dok trčimo s njim ukorak i po njegovim pravilima, pravilima brze proizvodnje, nagomilavanja informacija, estetske brige, biokapitalizma koji nudi zdravlje po previsokoj cijeni i postavlja uspjeh pojedinca kao temeljni dokaz njegove vrijednosti u društvu. Ritam teksta ne dopušta uranjanje u njega i svojevrsna je kritika društva klikbejt-naslova, prenapučenog informacijama u javnom prostoru i koje uvijek nekamo juri, uvijek nekamo ne stiže, koje se ne osvrće čak ni na propast planeta i vlastitih odnosa.

Glume: Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrijan Pezdirc, Iva Kraljević, Hrvojka Begović, Mateo Videk

USUSRET PREMIJERI

Pozivamo vas na tribinu ČITANJE KAZALIŠTA 5. svibnja u 18:30

U foyeru Zagrebačko kazališta mladih, autor i moderator Srđan Sandić ugošćuje istaknutu profesoricu, znanstvenicu dr.sc. Maju Vukušić Zoricu s Katedre za francuski jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu te jednu od vodećih kazališnih kritičarki, Bojanu Radović kako bi ususret premijeri razgovarali o relevantnosti ovog komada danas, izlišnosti (suvisle) komunikacije u suvremenom dobu, funkcijama jezika te očekivanjima koja imamo spram teatra apsurda kao i načinu na koji je svijet pozornice zauzeo (stvarni) ljudski diskurs te ga sveo na zbirku praznih, ali samosvojnih istina.

Ulaz na tribinu je slobodan!

Zagrebačko kazalište mladih