U srijedu, 12. travnja, otvorenje izložbe ‘Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies’ u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U srijedu, 12. travnja 2023. s početkom u 19 sati na 1. katu Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies. Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja, a ulaz je besplatan.

Projekt Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies prati mobilnost zajednica jugoistočne Europe tijekom proteklih 7000 godina kroz biografije ljudi i predmeta.

Kretanjem postajemo mobilni. Bilo da idemo na tržnicu ili emigriramo u stranu državu, svoja tijela pomičemo kroz prostor i vrijeme. Tijekom tog kretanja razvijamo interakciju s nebrojenim predmetima koji za nas imaju različite vrijednosti. Ta kretanja i interakcije, koje arheolozi mogu pratiti kroz znanstveni rad i biografije predmeta, ostavljaju tragove ne samo na predmetima, nego i na našim tijelima i kostima. Projekt Finds Stories istražuje tragove koje ostavljaju mobilnosti te priča narativ o kretanju i utjecaju koje je imalo na ljude i društva.

Kao dio projekta, izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies istražuje različite vrste mobilnosti u raznim povijesnim razdobljima i krajolicima, od manjih cikličkih pastoralnih kretanja sve do dalekosežnih mreža trgovine i razmjene klasičnog razdoblja antike te modernog svijeta sporta. Raznolikošću ovdje izloženih predmeta nastoji se prikazati složenost ovih mobilnosti i načina na koji osoba može biti uključena u različite vrste mobilnosti tijekom svoga života.

Izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies predstavlja i malo putovanje kroz vrijeme i prostor. Putovat ćete iz špilje na udaljenom otoku Lastovu, gdje su pronađeni tragovi trgovine i razmjene iz vremena neolitika i eneolitika te helenističkih i rimskih vremena, u željeznodobno naselje Segestiku i kasnije rimsko naselje Sisciju, gdje ćete istražiti trgovinu i mobilnost kasnih faza Rimskog Carstva. Zatim će vas putovanje odvesti na istok, do ravnica Baranje, gdje ćete se upoznati s germanskim populacijama iz vremena kasne antike. Putovanje se poslije Baranje nastavlja prema jugu do Grčke, gdje ćete posjetiti Kiteru, otok koji je tijekom 20. stoljeća doživio velike valove emigracije u Australiju, kao i valove useljavanja iz Albanije 1990-ih godina. Zatim će vas put odvesti na sjever do Grčke Makedonije, gdje ćete se upoznati s biografijama predmeta iz vlasništva pastoralnih skupina koje sezonski sele iz nizina u visinske krajeve. Posljednje odredište putovanja je grad Solun, gdje možete istražiti predmete koji prikazuju suvremene sportske mobilnosti i mreže razmjene na Balkanu, ali i šire.

Izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies osmišljena je na način da integrira materijalne, biološke i umjetničke priče o mobilnosti na dijalektički način. Dok „posjećujete“ određeno mjesto na ovom putovanju, razmislite o svom kretanju i predmetima koje koristite. Vidite li kako oni utječu na vas, ali i na ljude u vašoj okolini?

Autori izložbe: Ivan Drnić, Konstantinos Prokopios Trimmis, Kristina Brkić Drnić

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Sisak, YMCA Basketball Museum Thessaloniki, Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, Association of Samarineans of Larissa and Suburbs “Saint Paraskevi”, Obitelj Vassilis Trimmis, Obitelj Tzortzopoulou

Financijska potpora: European Union, Erasmus+ Key Action 2

Exhibition is part of the Eramsus + Key Action 2 Finds Stories project – Project PI Dr Konstantinos Trimmis, project co-Is Dr ChristianneFernée, Dr Konstantina Kalogirou, Dr Ivan Drnić, Dr Lita Tzortzopoulou Gregory, Eleftheria Theodoroudi

Radno vrijeme utorak – srijeda, petak 12 – 16 sati četvrtak 12 – 18 sati subota 10 – 14 sati ulaz besplatan

Napomena: Zbog tekuće obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav.