Čitanje kazališta ususret premijeri predstave ‘Moj muž’ u ZKM-u

01.04.2023. u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se premijera predstave „Moj muž“  Rumene Bužarovske, u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Bužarovska je nagrađivana makedonska književnica, regionalna književna zvijezda, a predstava „Moj muž“ nastaje prema istoimenoj zbirci priča Bužarovske iz 2014. godine. Dramaturg Tomislav Zajec za predstavu je koristio priče iz još jedne autoričine zbirke “Nikuda ne idem”. Višestruko nagrađivani redateljsko -dramaturški tandem, Ruždjak Podolski i Zajec, na pozornicu ZKM-a izvodi predstavu predstavu koja bi lako mogla postati nova uspješnica ove kazališne kuće.

Prije same premijere, u petak 31. ožujka u 18 sati, Zagrebačko kazalište mladih poziva vas na  tribinu  Čitanje kazališta čiji autor i voditelj je Srđan Sandić. Njegovi sugovornici bit će Ivana Bodrožić, renomirana i višestruko nagrađivana književnica i Goran Pavlić, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Srđan Sandić s njima će razgovarati o „pisanju feminizma”, dekonstrukciji tranzicijskih ženskih likova koji su duboko uronjeni u patrijarhat, o detabuiziranju majčinstva, ženama žrtvama i etosu bunta.

„Budite s nama i pripremite svoje gledanje, slušanje i čitanje predstave „Moj muž” za koju osjećamo da će biti hit“, poručuju iz ZKM-a.

Čitanje kazališta će se održati u dvorani Polanec. Ulaz na tribinu je slobodan.

 

Više o predstavi

Rumena Bužarovska

MOJ MUŽ

Režija: Dora Ruždjak Podolski

Autor dramatizacije i dramaturg: Tomislav Zajec

 

Rumena Bužarovska jedna je od najvećih regionalnih spisateljskih zvijezda mlađe generacije, koja svakom svojom knjigom izaziva novu veliku pažnju publike. Njezine su priče istovremeno izrazito točna i vrlo kritična detekcija današnjeg društva i njegovih devijacija, ali i oštra društvena satira u kojoj nema nevinih pa prema tome ni  pošteđenih. U tom smislu, nije dugo trebalo da njezina proza pronađe i svoj put do pozornica i različitih izvedbenih interpretacija. U predstavi Moj muž Zagrebačkog kazališta mladih korištene su priče iz dvaju autoričinih zbirki, Moj muž i Nikamo ne idem, a koje u svom temeljnom prosedeu imaju propitivanje širine ženskog iskustva i njegovog uranjanja u opće iskustvo suvremenog svijeta u kojem se počesto teško možemo orijentirati i snaći. U svojoj osnovi, riječ je o vrlo intimnim pričama koje se ogledaju kroz ekonomske, sociološke ili političke zadatosti, da bi svoju puninu doživjele u međusobnom zrcaljenju u kojem je svaka žena istovremeno i protagonistica i svjedok. S druge strane, sve te sudbine uz sebe dakako vežu i muževe iz naslova, a onda i djecu, roditelje i sve one koji čine zanimljiv raster različitih sudbina i iskustava. Na taj način predstava Moj muž otvara prostor za igru gotovo čitavog, prije svega ženskog ansambla ZKM-a te pritom donosi duhovito i potresno putovanje u kojem žene, na način na koji im to daje i Bužarovska, hrabro uzimaju prostor slobode da budu ono što jesu i progovore o onome što osjećaju; britko, nostalgično ili duhovito, ali u svakom trenutku autentično i neustrašivo.

Tomislav Zajec, dramaturg

 

Glume: Iva Kraljević, Nataša Dorčić, Zoran Čubrilo, Petra Svrtan, Danijel Ljuboja, Tina Orlandini, Mateo Videk, Anđela Ramljak, Adrian Pezdirc, Ivan Pašalić, Millica Manojlović, Dado Ćosić, Pjer Meničanin, Mia Melcher, Dora Polić Vitez, Tina Orlandini, Nataša Dangubić, Hrvojka Begović, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović

Autorski tim: prijevod s makedonskog Ivica Baković / redateljica: Dora Ruždjak Podolski / autor dramatizacije i dramaturg: Tomislav Zajec  /  scenograf: Stefano Katunar / kostimografkinja: Marta Žegura  /  glazba: Stanislav Kovačić / scenski pokret: Petra Hrašćanec / oblikovatelji svjetla: Aleksandar Čavlek i Anton Modrušan / asistent redateljice: Gabrijel Lazić / asistentica dramaturga: Emma Kliman / Asistent scenografa: Lovro Ivančić