Otvorenje izložbe ‘Kud plovi ovaj brod? Brodolom iz 4. st. pr. Kr. u podmorju otoka Žirja’

U ponedjeljak, 13. ožujka 2023. godine, s početkom u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Pavla Hatza 6, održat će se otvorenje izložbe “Kud plovi ovaj brod? Brodolom iz 4. st. pr. Kr. u podmorju otoka Žirja“.

Ova gostujuća izložba u organizaciji Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Arheološkog muzeja u Zagrebu ostaje otvorena do 12. travnja 2023. godine.

Ulaz je besplatan!

Izložba Kud plovi ovaj brod? Brodolom iz 4. st. pr. Kr. u podmorju otoka Žirja, predstavlja rezultate arheoloških istraživanja odlično očuvanog tereta potonulog broda iz 4. st. pr. Kr., otkrivenog 2015. godine u podmorju otoka Žirja. Na morskom dnu pronađen je teret manjeg trgovačkog broda, koji se sastojao od amfora i keramičkog posuđa, a pronađeni su i keramički predmeti iz brodske kuhinje.

Pojava amfora u funkciji transportnih posuda na prostoru današnje Dalmacije vezana je uz prisutnost grčkih trgovaca ili uz uvoz namirnica koje potječu iz grčkih proizvodnih centara. Najranije amfore koje su do sada otkrivene u hrvatskom podmorju pripadaju 4. st. pr. Kr. i mogu se vezati uz grčke kolonije na otocima Visu i Hvaru.

Do 2015. godine jedini primjer pomorskog prijevoza robe u 4. st. pr. Kr. duž hrvatske obale bio je opljačkan lokalitet kod hridi Krave pred ulazom u višku luku. No situacija se promijenila otkrićem potpuno očuvanog tereta potonulog broda u podmorju otoka Žirja.

Arheološka istraživanja vodila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na arheološkim nalazima provedeni su na Odsjeku za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Sveučilišta u Splitu pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Mione Miliša i doc. art. Filipa Rogošića, u okviru nastave iz stručnih predmeta.