Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci ‘Avari i Slaveni južno od Drave’ od 27. siječnja do 30. svibnja 2023. godine gostuje u Arheološkom muzeju u Splitu

U petak, 27. siječnja 2023. u Arheološkom muzeju u Splitu otvorena je izložba „Avari i Slaveni južno od Drave“. Na otvorenju, okupljenima su se obratili Ante Jurčević ravnatelj AMUS-a, Sanjin Mihelić ravnatelj AMZ-a, koautorica izložbe Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci i Miro Katić ravnatelj MHAS-a.

Izložbu „Avari i Slaveni južno od Drave“ realiziranu u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Vinkovci i Arheološkog muzeja u Splitu posjetitelji mogu razgledati do 30. svibnja 2023.

Izložba „Avari i Slaveni južno od Drave“ predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. Do sredine 9. Stoljeća nakon Krista. U izložbenom postavu predstavljen je izbor arheološke građe koja potječe iz fundusa 13 hrvatskih muzeja, ustanova i privatnih zbirki, uključujući i predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja.

Navedeno razdoblje predstavljeno je kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda, koštanih predmeta. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Autorice izložbe su Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci).

Foto: J. Balen / AMZ, S. Latinović / AMZ