Bogat program Muzeja hrvatskog vatrogastva za ovogodišnju Noć muzeja

REPUBLIKA HRVATSKA
HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

 
Zagreb, 23. siječnja 2023.

NOĆ MUZEJA 2023. u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju NOĆ MUZEJA koja će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održati u petak 27. siječnja 2023. godine.

Program počinje u 18 sati, a trajat će do 23 sata. Ovogodišnja manifestacija u Muzeju hrvatskog vatrogastva je u znaku vatrogaskinja.

U 18:30 počinje predavanje i razgovor na temu “Žene u vatrogastvu”. Uz priču o ulozi žena i njihovom angažmanu u modernom hrvatskom vatrogastvu, svoja iskustva rada u javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima predstavit će vatrogaskinje iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Središnje događanje manifestacije je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”. Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu gašenja požara i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve prošle kroz „vatreni zid“, svojevrsnu barijeru koja je priječila ženama da se bave “muškim poslom” – preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu. Izložba je realizirana u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Posjetitelji će također moći vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Dođite u Noći muzeja do Muzeja hrvatskog vatrogastva i naučite nešto novo i zanimljivo.

Raspored događanja:
18:00 – 23:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva
18:00 – 23:00 Razgledavanje vatrogasne opreme
18:30 – 19:30 Predavanje i razgovor: “Žene u vatrogastvu”, CTIF dvorana, Trenkova 44
20:00  Otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”, Izložbena dvorana Muzeja hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44