Izložba plakata Priča o Haninom kovčegu u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, na prvom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu će od utorka 24. siječnja, za publiku biti otvorena izložba plakata Priča o Haninom kovčegu. Izložbu autora Lubomíra Šula, Arheološki muzej u Zagrebu organizira s Veleposlanstvima Republike Češke, Države Izrael, Japana i Kanade. Ulaz je besplatan a izložba ostaje otvorena do 27. siječnja 2023. i može se razgledati od 12 do 16 sati.

Želeći upoznati japansku djecu s temom holokausta, Fumio Išioka, ravnateljica Tokijskog centra za obuku i izvore o holokaustu, 2000. godine nabavila je paket od Državnog muzeja u Auschwitzu, koji je sadržavao kovčeg jednog od zatočenika ovog zloglasnog koncentracijskog logora. Kovčeg je izazvao zanimanje djece, koja su se raspitivala o životu i sudbini njegovog vlasnika. Uz poznavanje samo imena – Hana Brady – i njenog datuma rođenja navedenih na kovčegu, gospođa Išioka je na kraju razotkrila priču o životu djevojčice Hane iz češkog gradića Nové Město na Moravě i njenog brata Jiříja, koji je holokaust preživio i poslije rata je emigrirao u Izrael, a kasnije u Kanadu. Izložba Priča o Haninom kovčegu donosi njihovu priču.

Autor izložbe Priča o Haninom kovčegu je Lubomír Šula, koji je u vrijeme nastanka izložbe bio ravnatelj Centra za djecu i mladež u Haninom rodnom gradu Nové Město na Moravě.

Izložba Priča o Haninom kovčegu postavljena je u nizu gradova diljem Češke, a u studenom 2022. godine predstavljena je i u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu, gdje je otvaranju nazočila i generalna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Izložba plakata Priča o Haninom kovčegu

24.– 27. 1. 2023.
1. kat Arheološkog muzeja u Zagrebu, Velika dvorana
Radno vrijeme
utorak – petak 12 – 16 sati
ulaz besplatan

Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
Zagreb