Predavanje Bratstvo gledano kroz prizmu nadgrobnih spomenika: stvaranje rimske vojne zajednice na primjeru Sedme legije

U ponedjeljak 23. siječnja 2023. godine u Velikoj dvorani na 1. katu Arheološkog muzeja u Zagrebu Ewan Coopey sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyu održat će predavanje Bratstvo gledano kroz prizmu nadgrobnih spomenika: stvaranje rimske vojne zajednice na primjeru Sedme legije / Fraternity through Tombstones: Constructing the Roman Military Community of Legio VII.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Za rimske carske oružane snage možemo reći da su se sastojale od cijelog niza postrojbi, odnosno regionalnih vojski te preklapajućih zajednica. Epigrafski materijal je vrijedan izvor informacija o članovima tih „rimskih vojnih zajednica“ i njihovoj međusobnoj dinamici. U predavanju koje će održati Ewan Coopey sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyu, bit će upravo riječ o studiji takvog materijala – točnije nadgrobnih spomenika Sedme legije (legio VII Claudia Pia Fidelis) iz 1. stoljeća nove ere – pomoću kojih se može sagledati društvena dinamika jedne vojne postrojbe.

Vidljivo je da  je Sedma legija bila dom složenoj društvenoj mreži vojnika – ili “braće po oružju” – koji su izražavali svoje identitete te konstruirali svoju zajednicu i kroz tekstualne, skulpturalne i prostorne karakteristike svojih nadgrobnih spomenika. Ovakvom se studijom baca dodatno svjetlo na stvaranje vojnih zajednica u rimskom svijetu, a ujedno  učvršćuje i spoznaja  da su epigrafski spomenici također društveno konstruktivni mediji.