Predmeti iz Egipatske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu izloženi na izložbi ‘Kćeri Nila’ u Madrida vraćaju se u Zagreb

U srijedu, 11. siječnja 2023., šest predmeta iz Egipatske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu pripremljeno je za povratak iz Madrida gdje su od 10. lipnja do 31. prosinca bili dio izložbe Kćeri Nila. Arheološki muzej u Zagrebu jedan je od 27 muzeja iz 12 zemalja koji je sudjelovao na izložbi Kćeri Nila.

Izložba pod naslovom Kćeri Nila (šp. Hijas del Nilo)  s podnaslovom Žena i društvo u vrijeme staroga Egipta održana je od 10. lipnja do 31. prosinca 2022. godine u Madridu u organizaciji fondacije EULEN koja se između ostaloga bavi kulturnim manifestacijama.

Na izložbi Kćeri Nila bilo izloženo 300 spomenika, a sudjelovalo je 27 muzeja iz 12 zemalja. Među njima i Arheološki Muzej u Zagrebu koji je izložbi posudio šest predmeta iz zagrebačke egipatske zbirke. Od toga u izložbi su sudjelovala dva antropomorfna sarkofaga: dvostruki sarkofag Šepenun iz trećeg prijelaznog razdoblja (1069.- 747. g. stare ere) i sarkofag Amonove svećenice Kareset. U ovom drugome nalazi se i mumija te žene čija je titula napisana na kartnonaži u koju je odjevena mumija, a glasi „Amonova pjevačica“. Taj je sarkofag ujedno i najstariji od sarkofaga iz naše zbirke, a datira se u 22. dinastija (945. – 715. stare ere). Uz sarkofage u Madrid su putovale i dvije pogrebne stele, te češalj i kozmetička žlica za nanošenje boje na lice. Riječ je o predmetima koje su uglavnom koristile žene.

Kustosi izložbe bili su Esther Pons i Nacho Ares. Izložba se bavila svim aspektima života žena u Egiptu staroga vijeka, od svakodnevnog života i njihove uloge u obitelji, te u zajednici i društvu u cjelini. Također bio je predstavljen značaj ženskih božanstava, te svećeničke funkcije koje su obnašale žene. Treći dio izložbe bavio se ženama iz kraljevskih obitelji (kraljicama, vladaricama i princezama), zatim ulogom žena u pogrebnim obredima. Konačno, posljednji dio izložbe pokazuje prikaze žene i ženskog tijela u kasnoj pseudoegipatskoj umjetnosti, posebice u vrijeme takozvane egiptomanije u 19. i 20. stoljeću.

Još nije poznato hoće li izložba biti postavljena na nekoj drugoj lokaciji.

Detaljno o izložbi pogledajte na poveznici: https://hijasdelnilo.com/en/

Fotografije: Slađana Latinović/AMZ