Rok za slanje dramskih tekstova na natječaj ‘Shadow Pandemic: Hidden Voices / Sjene pandemije: Skriveni glasovi’ je 18. siječnja 2023.

Podsjećamo dramske pisce na rok za slanje tekstova na otvoreni Natječaj za izbor tri nova / neobjavljena dramska teksta u okviru kazališnog projekta:

Shadow Pandemic: Hidden Voices / Sjene pandemije: Skriveni glasovi

Rok za slanje dramskih tekstova je do 18. siječnja 2023. do ponoći.

Rezultati najtjećaja će biti objavljeni najkasnije do 28. veljače 2023. na web stranici projekta Shadow Pandemic https://shadowpandemic.eu/javni-pozivi/  gdje se može preuzeti tekst natječaja s propozicijama za prijavu.

Natječaj su kao partneri i producenti raspisali: Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska, Slovensko narodno kazalište Maribor – Festival Boršnikovo srečanje, Slovenija, i Beogradsko dramsko kazalište, Srbija.

Natječaj je temeljen na širokoj temi o zlostavljanim i zanemarenim ženama tijekom pandemije Covid-19, a projekt Pandemija Sjena: Skriveni glasovi, sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe uz financijsku potporu Europske komisije. Svaki od odabranih tekstova biti će honoriran u bruto iznosu od 4.400,00 €, uz napomenu da spomenuti iznos sadrži sve poreze i davanja.

Na natječaj  se mogu prijaviti autorice dramskih tekstova, odnosno, prema općim propozicijama natječaja, ženske osobe koje borave u zemljama  EU kao i onih obuhvaćenih programom Kreativna Europa (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunis, Armenija, Kosovo*)

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu, i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999 i mišljenjem ICJ-a o Deklaraciji o neovisnosti Kosova.

Neobjavljeni dramski tekst može biti napisan na hrvatskom, slovenskom ili srpskom jeziku i treba ih poslati u Word ili PDF formatu na adresu e-pošte: shadow.pandemic@zekaem.hr

Odabrani tekstovi bit će prevedeni na engleski jezik, objavljeni u online obliku i nagrađeni, a praizvedbu nagrađenih tekstova, predstavu u formi omnibusa, režirat će redateljica Selma Spahić. Predstave će biti izvedene u Zagrebu, Beogradu i Mariboru.

Stručni žiri koji odlučuje o tri nagrađena teksta je u sastavu:

Vilma Štritof (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanje) / Rok Andres (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanjeing) / Biljana Srbljanović (BDP) / Tanja Šljivar (BDP) / Tomislav Zajec (ZKM) / Selma Spahić (ZKM) / Ivana Vuković (dramaturginja projekta).

Zagrebačko kazalište mladih