Tjedan Izraela u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb najavljuje Tjedan Izraela 2022.

Već tradicionalni Tjedan Izraela i ove će godine članovima ŽOZ-a te građanima Zagreba pokušati približiti židovsku kulturu i tradiciju. Ove su godine u sklopu Tjedna Izraela u ZKM-u na repertoaru dvije kazališne predstave:

NEDJELJA 20. 11. u 20 sati predstava KAMEN, Mariusa von Mayenburga, u režiji Patrika Lazića, o perpetuiranju laži i predrasuda, u kojoj dvije glavne uloge paralelno nose Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović.

Koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i Beogradskog narodnog pozorišta.

Glume članovi ansambla ZKM-a i BDP-a: Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher

Drama Mariusa von Mayenburga napisana je tako da polako doznajemo kako su desetljeća profiterskog života u židovskoj kući, kupljenoj u vrijeme njemačke nacističke povijesti po sramotno niskoj cijeni u ratnom grabežu, oblikovala njezine stanovnike zbog načina na koji je ugrabljena.

‘Kamen’ – foto: izvor ZKM

Po završetku predstave Kamen u foyeru ZKM-a za publiku organiziramo razgovor na temu: 

„KAKO JE ŽIVJETI U TUĐOJ KUĆI?“ 

U razgovoru sudjeluju:
– glumice i glumac iz predstave Kamen: Mirjana Karanović, Doris Šarić Kukuljica i Dado Ćosić
– predsjednik Židovske općine Zagreb: dr Ognjen Kraus
– moderatorica: glumica ZKM-a i saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin

 

UTORAK, 22. studenog u 20 sati predstava SEDAM SEKUNDI VJEČNOSTI, Petera Turrinija, u režiji Jeana-Claudea Beruttija.

Koprodukcija Mini teatra iz Ljubljane i Židovske općine Zagreb.

Glumi: Polona Vetrih

‘Sedam sekundi vječnosti’ – foto: izvor ZKM

Sedam sekundi trajala je scena u kojoj se, po prvi puta u povijesti flmske umjetnosti, pojavila gola žena. Ta je scena proslavila glumicu Hedy Lamarr — a možda ju je istovremeno i uništila. Hedy Lamarr bila je slavljena u Hollywoodu kao najljepša žena na svijetu ali ona je bila i autorica važnih tehnoloških izuma, iako joj to nije donijelo slavu. Bila je nevjerojatno lijepa i inteligentna žena, ali nije imala sretan život. Njezin su život obilježili masovna ubojstva Židova, antisemitski Beč, nesigurnost flmske slave, posesivni muškarci, alkohol i samoća. Priča o Heddy Lamarr ustvari je priča o 20. stoljeću. Monodramu je napisao austrijski autor Peter Turrini.

 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni ZKM-a.