Gradska galerija Striegl poziva na izložbu Alema Biočića ‘Ciklus Slutnje i nemiri/Donacija Gradskoj galeriji Striegl’

22. studenog 2022. godine s početkom u 19,00 sati, u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku bit će otvorena izložba Alema Biočića ‘Ciklus Slutnje i nemiri/Donacija Gradskoj galeriji Striegl’

Donacije su često sreća, ali i profesionalni izazov. 

Kada radovi nastaju u određenim serijama unutar kojih se uočava slijed i razvijanje umjetničke misli, umjetnici teško uspijevaju prodati čitave cikluse na jednom mjestu, već tek pojedinačne radove. Tako ciklus kao cjelina koja predstavlja zaokruženost jednog umjetničkog procesa nestaje iz vidokruga javnosti, a ponekad čak i struke. Kolektivno i javno umjetničko naslijeđe takvim je postupcima često u prošlosti, gledano iz pozicija sadašnjosti, na gubitku. Srećom, to neće biti slučaj s opusom sisačkog umjetnika Alema Biočića.

Alem Biočić je Gradskoj galeriji Striegl donirao zaokruženi ciklus slikarskih radova iz ciklusa ”Slutnje i nemiri” kako bi navedeni radovi ostali trajno čuvani, prezentirani i valorizirani unutar galerijskog fundusa. Slikarski ciklus od 14 radova u tehnici ulja na platnu, pod nazivom ”Slutnje i nemiri”, nastao je u vrijeme Biočićevog rada u okviru Majstorske radionice Nikole Reisera i Ljube Ivančića u periodu 1983.-1985. godine, netom nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, i to u klasi profesora Vasilija Jordana.

Ciklus ”Slutnje i nemiri” potvrđuje Alema Biočića kao jednog od rijetkih sisačkih umjetnika koji su ostvarili respektabilnu slikarsku dionicu na koju danas s pravom gledamo kao neizostavni segment za razumijevanje nacionalnih slikarskih tendencija osamdesetih godina 20. stoljeća. S takvom konstatacijom ova donacija čini vrijedan prilog jačanju potencijala sisačke i nacionalne umjetničke ostavštine i uvelike pridonosi kompleksnosti i reprezentativnosti galerijskog fundusa.

 

///

Alem Biočić je rođen u Virovitici 10. 11. 1958. godine. U Sisak se doselio 1964. godine, gdje živi i danas. Osnovnu školu 22. lipnja u Sisku završio je 1973. godine te se iste upisuje u sisačku Gimnaziju „Vladimir Majder-Kurt“. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1979. godine.

U klasu profesora Vasilija Josipa Jordana upisuje se u trećoj godini studija. Svoja znanja na ALU prenosili su mu među ostalima i profesori: Dalibor Parać, Ivo Friščić, Ferdinand Kulmer, Zlatko Kauzlarić-Atač, Matko Peić i drugi istaknuti hrvatski slikari. Nakon završene Akademije primljen je u Majstorsku radionicu  koju  su  vodili profesori Ljubo Ivančić  i Nikola Reiser. Nakon nekoliko samostalnih izložbi primljen je 1986. u članstvo Zajednice umjetnika Hrvatske kao samostalni umjetnik. Godine 1989. prekida status slobodnog umjetnika i zapošljava se kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi Braća Ribar u Sisku.

Uz slikarstvo bavi se ilustracijom knjiga i časopisa (Kurir, Modra lasta, Smib) te grafičkim dizajnom i  klasičnim grafičkim tehnikama. Do sada ilustrirao 14 knjiga različitih autora. Objavio je 1997. i 1999. dvije grafičke mape u klasičnim grafičkim tehnikama visokog i dubokog tiska s motivima grada Siska. Godine 2006. objavljen mu je strip „Urota Zrinsko-frankopanska“ (tekst priredila Đurđica Petković-Biočić). Autor je desetak naslovnica CD-a bajki za djecu koju je objavila sisačka Udruga slijepih i slabovidnih osoba. Sisačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa poklonio je Križni put koji je postavljen u kapelici Svetog Vinka sisačke bolnice dr. Ivo Pedišić. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Sudionik je likovnih kolonija u Sisku, Bitoli, Prilepu, Slavonskom Brodu, Lipiku, Voloderu, Pokupskom, Popovači.