Pantera i to crna!

Autor: Aleksandar Olujić

Vele da je u Vojvodini, u blizini naše granice, viđena crna pantera!

Ali, odmah moram razočarati sve one kojima su okice zasjale na ovu vijest pretpostavljajući da se radi o Naomi Campbell. Riječ je (na njihovu žalost) o jednoj drugoj crnoj ljepotici, najvjerojatnije Pantheri pardus odnosno leopardu čije krzno nije uobičajene boje već je potpuno crno što je posljedica melanizma, pojave pretjeranog odlaganja melanina (crnog ili tamno smeđeg pigmenta) u koži i dlaci.

Melanizam se često javlja i kod jaguara, registriran je i kod servala, čak i kod američkog risa, a kao adaptivni melanizam pojavljuje se kod velikog broja sisavaca (mačaka, pasa, vjeverica…) ali i kod ptica, zmija, pa čak i kukaca.

Što se tiče ove crne pantere, o kojoj danas javljaju svi mediji, ona je prema pisanju novosadskog Dnevnika viđena u okolici Apatina, a njen trag je uočen kod sela Sonta. Dnevnik na svojim stranicama donosi i fotografiju otiska šape.

Navodna pojava crne pantere u Vojvodini dovodi se u vezu s ljetošnjim objavama u mađarskim medijima da je u blizini granice Mađarske sa Srbijom primjećena crna pantera. No, je li se zaista radilo o panteri nije nikada potvrđeno, ali je zato vijest izazvala hrpu reakcija i nagađanja. A, na pitanja otkud se tu našla crna pantera kao i na to radi li se možda o istoj životinji, mogući odgovori su, kako ljetos tako i sada, puka nagađanja.

Bilo kako bilo, Javno poduzeće „Vojvodina šume“ izdalo je priopćenje u kojemu građane obavještava kako je u atarima općine Apatin viđena crna pantera te, pošto se radi o izrazito opasnoj životinji, apeliraju na pojačan oprez, uz napomenu da ako primijete istu odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.