ZKM-ov ‘Eichmann u Jeruzalemu’ pobrao nagrade na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu – Užice

Stručni žiri 27. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ Užice, Srbija, dodijelio je predstavi Eichmann u Jeruzalemu Zagrebačkog kazališta mladih nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolje ženske i muške glavne uloge. Čestitamo redatelju i ansamblu ZKM-a.

Još od premijere 2019. predstava Eichmann u Jeruzalemu, u režiji renomiranog slovenskog redatelja Jerneja Lorencija, od niza kazališnih kritičara proglašena je najznačajnijom predstavom ne samo ove i ne samo zagrebačke sezone. Hrabra i prekretnička predstava kojom se ZKM iznova potvrdio kao najrelevantnije mjesto promišljanja i otpora zabrinjavajućim društvenim trendovima, dolazi na scenu u momentu u kojem se praktično u čitavoj Europi propituju njeni antifašistički temelji, a u Hrvatskoj na javnu scenu donosi sjećanja na pakao holokausta i poruku ljubavi, što je u miljeu relativiziranja ustaškog pozdrava i logora Jasenovac društveno pitanje od prvorazrednog značaja.

 

Stručni žiri 27. Jugoslovenskog pozorišnog festivala:

1. Dr. Radivoje Dinulović, arhitekt, predsjednik žirija
2. Dr. um. Snežana Trišić, redateljica, članica žirija
3. Dr. Marina Milivojević Mađarev, teatrologinja, članica žirija

 

Obrazloženje nagrada stručnog žirija:

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU dodijeljena je predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“ u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb, za hrabar i beskompromisan istraživački i analitički pristup i postupak. Predstava nas dovodi do suočavanja s dubokim posljedicama Holokausta koje dosežu do današnjih dana. Posebnu vrijednost čini sadržajna, stilska i poetička cjelovitost svih dijelova predstave.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU dodijeljena je Jerneju Lorenciju za režiju predstave „EICHMANN U JERUZALEMU“ u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb, za zahtjevan, slojevit i snažan redateljski postupak kojim je stvorena duboko emotivna i otrežnjujuća predstava.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dodijeljena je ravnopravno (Ex aequo) Katarini Bistrović Darvaš, Miji Melcher i Luciji Šerbedžiji za stvaralački angažman i nadahnutu, svedenu i preciznu kolektivnu glumačku igru u predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU dodijeljena je ravnopravno (Ex aequo) Dadu Ćosiću, Franu Maškoviću, Pjeru Meničaninu, Rakanu Rushaidatu i Vedranu Živoliću za stvaralački angažman i nadahnutu, svedenu i preciznu kolektivnu glumačku igru u predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“.