Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija u povodu Dana europske baštine 2022

U povodu Dana europske baštine, u nedjelju 2. listopada 2022. godine, Arheološki muzej u Zagrebu organizirao je Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu. 

Posjetitelji mogu od 12 do 18 sati besplatno razgledati lokalitet i izložbu Mirisi u rimskom gradu Andautoniji i sudjelovati u radionicama i igraonicama koje se održavaju pod temom Učimo od Rimljana… o igrama i igračkama. Izrađivat će se igračke od recikliranog materijala te će se posjetitelji upoznati s raznim igrama popularnim u rimsko vrijeme. Održat će se i mali sajam razmjene rabljenih igračaka. Program uključuje obilazak lokaliteta i izložbe rimskih mirisa, sudjelovanje u radionicama i igraonicama.

Rimski grad Andautonija U današnjem selu Ščitarjevu, desetak kilometara jugoistočno od Zagreba, nalazio se rimski grad – Andautonija. Grad je bio smješten u posavskoj ravnici, na mjestu gdje je rimska cesta Poetovio (Ptuj) – Siscia (Sisak) prelazila rijeku Savu. Zahvaljujući sustavnim arheološkim  istraživanjima poznato je da je Andautonija bila grad s kamenom opločenim ulicama, gradskom kanalizacijom i luksuzno opremljenim javnim i stambenim objektima. Dosadašnji nalazi u Ščitarjevu, kao i epigrafski spomenici na kojima se spominje kao municipium Andautonia res publica Andautoniensium, svjedoče da se radilo o gradu koji je tijekom 400 godina bio centar prostora na kojem se danas prostiru Zagreb i Velika Gorica.

Arheološki park Andautonija Arheološki park se nalazi se u središtu današnjeg sela Ščitarjeva, gdje se može razgledati dio rimskog grada Andautonije. Uz očuvani i prezentirani dio glavne ulice opločene kamenim pločama, otkrivene u dužini od 27 m, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove. S istočne strane ulice otkopan je veći dio zgrade gradskog kupališta (terme), s polukružnim bazenom, hodnicima i kanalima te dijelom hipokausta (sistem za zagrijavanje prostorija). Sa zapadne strane otkrivena je prilazna ulica koju prate dvije monumentalne zgrade. U Interpretacijskom centru nalazi se interaktivna izložba – Rimski mirisi, a u zgradi se nalazi i suvenirnica s bogatom ponudom originalnih suvenira.

Uz lokalitet izložene su kopije najznačajnijih kamenih spomenika nađenih na prostoru Ščitarjeva. Arheološki park opremljen je interpretacijskim pločama s uređenim prostorom za radionice i igraonice.

Arheološki park Andautonija dio je Europske kulturne rute – Rute rimskih careva. Radno vrijeme Arheološkog parka Andautonija Arheološki je park otvoren od 1.svibnja do 1.studenoga 2022.(subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a sve ostale dane za najavljene grupe prema dogovoru). Do Ščitarjeva se iz Zagreba najbrže stiže Radničkom cestom, preko Domovinskog mosta (na drugom semaforu lijevo), od centra Zagreba petnaestak minuta vožnje.