Izložba Odrasli smo u EU / We have grown up in the EU / Dospěli jsme v EU u Galeriji AMZ

U Galeriji AMZ, Ulica Pavla Hatza 6, Zagreb, od 20. do. 24 rujna 2022. godine, posjetitelji mogu razgledati izložbu „Odrasli smo u EU / We have grown up in the EU / Dospěli jsme v EU“ u organizaciji Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Ulaz je besplatan.

U drugoj polovini 2022. godine Češka je po drugi put u svojoj povijesti na čelu Vijeća Europske unije. Istovremeno, u 2022. godini Češka obilježava 18 godina članstva u ovoj prestižnoj zajednici europskih nacija. To znači da su djeca, rođena u vrijeme ulaska Češke u Europsku uniju, upravo ove godine postala punoljetna. Odrasli su u EU. No, zajedno s njima odrasli smo i svi mi ostali, ranije rođeni – naučili smo da smo Europska unija “mi”, a ne više samo “oni”, i da kroz zajedničke vrijednosti, institucije i projekte aktivno sudjelujemo u formiranju svijeta oko nas. Da se više ne odlučuje “o nama bez nas”, kao što se to toliko puta dogodilo u češkoj povijesti, pogotovo u 20. stoljeću. Izložba, sačinjena od fotografija iz arhive Češke novinske agencije ČTK, s kratkim komentarima, podsjeća na ključne trenutke tijekom prošlih 18 godina članstva Češke u EU – od primopredaje aplikacije za članstvo, sve do preuzimanja predsjedanja Vijećem EU u srpnju ove godine.

Impresum: Organizatori: Veleposlanstvo Republike Češke u Zagrebu i Arheološki muzej u Zagrebu Autor izložbe: Ured Vlade Republike Češke u suradnji s Češkom novinskom agencijom ČTK / Office of the Government of the Czech Republic in cooperation with the Czech press agency ČTK / Úřad vlády České republiky ve spolupráci s Českou tiskovou agenturou ČTK

Radno vrijeme Galerije AMZ, Ulica Pavla Hatza 6, Zagreb: utorak – petak 12 – 18 h; subota 10 – 13 h