U Donjoj Lomnici održan PERUNFEST 2022.

Autor teksta: Zdenko Bašić
Autori fotografija: Daniel Pavlić i Iva Lulić

10. i 11. rujna u kuriji Modić – Bedeković u Donjoj Lomnici održan je Perunfest 2022.

Već po navadi, posjetitelji su u ova dva dana mogli svašta vidjeti te sudjelovati u radionicama poput: kreativne radionice “Kako izraditi zmajevu sluz”, kiparske radionice “Svarogova akademija”, naučiti gađati lukom i strijelom u “Srednjovjekovnom streličarstvu”, sudjelovati u “Potrazi za blagom” Ministarstva magije ili doživjeti kako Staša Šahman oslikava lica nemiloj djeci kao i posjetiti predavanje “Mala, velika i nevidljiva bića turopoljskih predaja” Nikole Pejaka, pogledati predstavu “Sluškinje” ili “Čuda naša svagdašnja”, poslušati koncert Wilhelmine Agnes and The D.O.O.L.S. i naravno prisustvovati paljenju slamnate skulpture Peruna na završetku festa. Sve ovo navedeno samo je djelić sadržaja u kojima su posjetitelji mogli uživati.

Ovog Perunfesta prisjetili smo se priča iz hrvatske nematerijalne kulturne baštine o malim nevidljivim stvorenjima poznatim kroz razna imena: nevidenčeki, nevidinčići, slični njima posvečkari i langolijeri iz sjevernijih krajeva, te maciči, malići i tintilini iz primorskih krajeva i hrvatskih otoka.

Priče o nevidinčićima sjećali su se naši stari i pripovijedali su ih generacijama, čak i prije dolaska Slavena u ovo područje. Često bi se ta bića skupljala noću oko kuća ili pak po poljima i šumama, tamo gdje bi boravili ljudi. Opisuje ih se kao nevidljiva stvorenja koja ispuštaju zvukove slične plaču malog djeteta. A za toplih ljetnih noći formiraju se u obliku kružne plazme, lopti nalik, koja gori i pluta na toplome zraku, ili se pak kotura iznad površine vode. Čuli bi ih gdje milo govore ili jecaju pa su često ljudi vjerovali da su to duše nekrštene djece ili pak nerođene mrtve djece.

Voljeli su mlijeko i slatkiše, pa bi im domaćini, da ih udobrovolje, ostavljali mlijeko, a u nekim krajevima ti mali nestašćci bi znali polupati suđe i prozore kada bi po kuhinji tražili sakriveno brašno ili slatkiše. Ljudima bi znali i sakrivati stoku, ali bi je i vratili kada bi im se ostavio dar u slatkome ili mlijeku.

Spominju ih i kao izrazito pravedna stvorenja od kojih su bježali svi oni zlih namjera jer bi mogli prepoznati hrđavo i zlo srce, a takvoga bi onda u pepeo spalili.

Moja baka ih se prisjećala svakog proljeća kada bi se noću topio snijeg, jer tada bi nevidinčići jahali pesiglavce po šumama. Tada bi se čula buka po krovovima, cviljenje i zapomaganje pesiglavaca dok luđački bježe dok ih nevidinčići love i na grivama im jašu.

Voljeli su isto vitlati žeravicama iznad ognja ili snijegom za vrijeme mećava. Pa kada bi se tako vjetar ili zrak spiralno vitlao to su onda oni na tome plesali. A kada su gladni i traže mlijeka spuste se kroz dimnjak u peć i tada pucaju u cjepanicama dok gore. Tako da katkad žeravica prsne i otvori silinom vrata peći. Smirili bi se odmah čim bi im baka ostavila malo mlijeka kod praga.

Vole i mačke jer ih one mogu vidjeti, pa ih katkada naganjaju ili s njima u veljači pjevaju i cvile kroz noć. A često im i ukradu mlijeko ako im se ostavi van kuće…

Lutke i instalacije na izložbi izradili su Zdenko Bašić i Staša Šahmna

Na ovome Perunfest-u, u kuriji Modić-Bedeković, mogla se razgledati i mala izložba na kojoj je prezentirana marka Hrvatske pošte Zdenko Basic Art, na kojoj je po prvi puta u novijoj hrvatskoj povijesti na jednom službenom državnom dokumentu predstavljen mitološki lik Peruna i Velesa, na drvetu Svijeta… mali korak za predstavljanje hrvatske mitologije velikom svijetu.

Marka je dostupna u poštanskim uredima, tako da su posjetitelji već mogli poslati svoje razglednice s Perunfest-a s motivima iz ove edicije!