Predmeti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu dio velikog američkog izložbenog projekta „First Kings of Europe“

U četvrtak, 1. rujna 2022. godine odabrani predmeti iz svih pretpovijesnih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stigli su u New York gdje će biti prezentirani zajedno s predmetima iz još 10 europskih zemalja na izložbi „Ritual and Memory“ Instituta za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta New York. Njujorška izložba „Ritual and Memory“ dio je velikog izložbenog projekta „The First Kings of Europe“ koji će publici sjeverne Amerike dočarati europsku pretpovijest. U američkim muzejima nalazi se mnoštvo predmeta starih Grka, Rimljana i Egipćana i drevnih kultura Bliskog Istoka, te je publika dobro upoznata s tim dijelom arheologije i povijesti, no predmeta pretpovijesnih kultura jugoistočne Europe u muzejima nema i izuzetno rijetko se izlažu.

Izložba „The First Kings of Europe“ glavnog organizatora Prirodoslovnog muzeja u Chicagu (Field Museum of Natural History in Chicago) opisuje transformaciju društva od ravnopravnih zemljoradnika neolitika do vremena vladara željeznog doba koja je izuzetno dobro arheološki dokumentirana u jugoistočnoj Europi. Arheološki nalazi oruđa, oružje, nakita i drugih predmeta pričaju svoje priče i publici će otkriti kako je u jugoistočnoj Europi mali broj pojedinaca uspostavio ogromnu moć i utjecaj akumuliranjem bogatstva kontrolirajući trgovinu, rituale, ceremonije i ratovanja. Na izložbi sudjeluje 26 institucija iz 11 zemalja.

Njujorška izložba „Ritual and Memory“ koja će se otvoriti sredinom rujna, nešto manja opsegom od glavne izložbe „The First Kings of Europe“, kroz arheološke predmete figurica, oružja, minijaturne arhitektonske modele, elegantne keramike, ukrase od zlata i jantara i još mnogo toga iz vremena od mlađeg kamenog doba do željeznog doba publici će prezentirati vjerovanja, ritualne prakse i organizaciju zajednice civilizacija jugoistočne Europe koja najbolje pokazuju međusobne povezanosti tih drevnih kultura.

Termini i mjesta održavanja izložbenog projekta: „First Kings of Europe“

22. rujna 2022. – 19. veljače 2023.
„Ritual and Memory“ Institut za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta New York, SAD

31. ožujak – 2023. – 28. siječnja 2024.
„The First Kings of Europe“ Field Museum, Chicago, SAD

5. travnja – 2024. – 19. siječnja 2025.
„The First Kings of Europe“ Kanadski povijesni muzej, Gatineau, Kanada

pakiranje materijala u AMZ / foto: Igor Krajcar