Premijera predstave ‘Razbijeni vrč’ uskoro u Kerempuhu

Premijera predstave “Razbijeni vrč” Heinricha von Kleista u režiji Lee Anastazije Fleger održat će se u nedjelju, 13. ožujka u 20:00 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Pretpremijere su zakazane za 11. i 12. ožujka.

Zabavna i slojevita komedija „Razbijeni vrč“ smatra se jednom od najznačajnijih djela njemačke i svjetske dramaturgije, u kojemu se susreću komedija, tragedija, farsa i satira, kao i brojni književni motivi Kleistovog vremena, ali tretirani revolucionarno i progresivno. Kroz minuciozno seciranje društva i državne vlasti Kleist tragički progovara o nemogućnosti prepoznavanja istine, dovodeći misao kako „ruka ruku mije“ do ekstrema. On nemoral smješta u sam epicentar sudstva i nižući urnebesne situacije pred nama polako raspetljava krakove korupcijske hobotnice koji dopiru značajno dalje nego što bi pretpostavili.

U središtu ove drame je sudac Adam, kroz čiji se susret s inspektorom Valterom plete mreža ove napete priče o korupciji, makijavelizmu i trajnom nestanku morala.

Kada se, uslijed političkog pragmatizma, izbriše razlika između istine i laži, kada sve postaje relativno, a trbusi sudaca samo rastu od domaćeg pršuta i vina, prestaje vjera u vlast i sustav, nestaje bilo kakav društveni okvir u koji vjerujemo. Činjenica da se tekst održao više od dvjesto godina, a i danas zvuči aktualno i kao da je pisan danas – bolno je poražavajuća.

Heinrich von Kleist

RAZBIJENI VRČ

Redateljica: Lea Anastazija Fleger

Autorice adaptacije i prijevoda: Nikolina Rafaj i Lea Anastazija Fleger
Dramaturginja: Nikolina Rafaj
Scenografi: Zdravka Ivandija Kirigin i Matej Kniewald
Kostimografkinja: Tea Bašić
Koreografkinja: Anja Đurinović
Autori glazbe: Ivana Starčević i Marko Levanić
Oblikovatelj svjetla: Saša Fistrić.

Igraju:
Marko Makovičić – Adam
Hrvoje Kečkeš – Valter
Matija Šakoronja – Pisar
Anita Matić Delić – Marta
Mirela Videk Hranjec – Eva
Damir Poljičak – Fajt
Filip Detelić – Rupert
Mia Anočić – Valentić – Brigita
Josipa Anković – Greta
Karlo Mlinar – Vanja
Lana Meniga – Liza