Dan glagoljice u Dubrovačkim knjižnicama

U okviru programa Mjeseca hrvatskoga jezika, a  povodom Dana glagoljice, u utorak 22. veljače s početkom u 17 sati u Saloči od zrcala, Dubrovačke knjižnice organiziraju interaktivno predavanje s radionicom posvećeno Župskom glagoljskom natpisu. Tanja Galjuf, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i Jelena Marić, profesorica povijesti i geografije održat će predavanje i praktični dio u obliku istraživačke igre.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta prepoznat i jedinstven u Europi i svijetu. Proglašenje toga dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Uz Konavoski, Župski glagoljski natpis svjedoči o postojanju glagoljice na ovom području. Pronađen je 2007. godine tijekom arheoloških iskopavanja grobova u blizini crkve svetog Jurja smještenoj između sela Petrača i Buići u Župi dubrovačkoj. Župski je natpis stariji od Baščanske ploče, a veličinom zauzima drugo mjesto među svim natpisima iz 11. i 12. stoljeća.

Tijekom programa koji je namijenjen djeci višeg školskog uzrasta, voditeljice Tanja Galjuf, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i Jelena Marić, profesorica povijesti i geografije iz OŠ Župa dubrovačka provest će sudionike kroz Župu dubrovačku i upoznati ih s najznačajnijim arheološkim nalazom Župskim glagoljskim natpisom.

Uz predavanje, voditeljice su pripremile i istraživački dio u obliku igre (Igra bijega – potraga za Župskim glagoljskim natpisom; čitam i pišem glagoljicom – odgonetni poruku; Pet za pet – igra u kojoj znalci osvajaju prigodne nagrade (majice i magneti s otiskom Župskog glagoljskog natpisa)).