Na plaži u blizini Atene nasukao se kit

Atena, 28. siječnja 2022. – Na plaži Vouliagmeni nedaleko Atene u četvrtak, 27. siječnja, pronađen je nasukani kit.

Pripadnici Grčke obalske straže i društva uza zaštitu životinja uspjeli su odsukati jadnu životinju i vratiti je u dublju vodu, no samo par sati kasnije ona se 15 km sjevernije ponovo nasukala na obalu kod Alimosa, predgrađa Atene.

Riječ je o Cuvierovom kljunastom kitu (Ziphius cavirostris), vrsti koja je stalni stanovnik Sredozemnog mora i južnog Jadrana, a inače obitava u vodama dubljim od 300 metara i praktično uopće ne prilazi obali te je stoga o njoj manje toga poznato. Zna se da jedinke ove vrste mogu jako duboko roniti. Kalifornijski naučnici su prateći grupu ovih kitova u vodama južne Kalifornije zabilježili kako su prosječni zaroni bili duboki 1400 m i trajali jedan sat, a najdublji zaron koji su evidentirali bio je dubok 2992 m i trajao je 137 minuta.

Na žalost, sudbina ove jedinke što se nasukala kod Atene ne izgleda dobro. Alexandros Frantzis, čelnik Organizacije za spašavanje morskih životinja „Pelagos“, izjavio je kako je ona u dosta lošem stanju i teško da će preživjeti, a osim toga kad jedinke ove vrste dođu u plitke vode obično su u jako lošem stanju. Dodao je i kako misli da ova jedinka nije ništa jela mjesecima.

Inače, Cuvierovi kljunasti kitovi jako su osjetljivi na akustično zagađenje mora, osobito ono zvukovima srednje i niske frekvencije. U Sredozemlju su zabilježena njihova masovna nasukavanja i uginuća za koja se vjeruje da su ih uzrokovali vojni sonari niske frekvencije i ti se slučajevi povezuju s mornaričkim operacijama koje je provodio NATO (u blizini Valencije 1996., zaljevu Kyparissiakos 1996., na području Jonskih otoka 1997., uz zapadnu obalu Krfa 2011., uz južnu obalu Krete 2014.). I u Hrvatskoj je nedavno (na obali Pelješca 2017.) pronađeno uginulo tijelo Cuvierovog kljunastog kita, ali u tom slučaju nije istraženo što je bio uzrok smrti.