Predstava ‘Eichmann u Jeruzalemu’ na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

ZKM na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta gostuje u HKD Rijeka s predstavom Eichmann u Jeruzalemu

Zagrebačko kazalište mladih danas 27. siječnja 2022. na – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – gostuje u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci u 19 sati s predstavom Eichmann u Jeruzalemu u režiji Jerneja Lorencija.

Predstavu su mnogi kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini.

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.

Ta emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hanne Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama, a premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi nego i istodobna revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Njezin je sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih.

Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Dan kasnije, u petak, 28. siječnja 2022. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u 13 sati pratiti na ovom linku:

 https://www.youtube.com/watch?v=VvFK6QqUJCk

možete pratiti Okrugli stol Nema malih fašizama koji će se održati povodom obilježavanja 27. siječnja – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta – koji moderira prof.dr.sc. Nikola Petković.

Sudionici Okruglog stola: Oleg Mandić, prof.dr.sc. Ivo Goldstein, prof. Rina Brumini i glumac ZKM-a iz predstave Eichmann u Jeruzalemu Dado Ćosić.