Objavljena zbirka kratkih priča ‘Groteskni incidenti’ autora Ivora Kruljca

Riječ je o zbirci 14 kratkih priča koje se protežu kroz žanrove horora, krimića i mekog SF-a, a uklapaju se u domenu onoga što je već desetljećima u američkoj književnosti poznato kao bizzaro fiction.

O autoru: 

Ivor Kruljac rođen je u Zagrebu 18. prosinca 1996. godine. Nakon osnovne škole završava za zvanje ekološkog tehničara u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.  Tijekom studiranja počeo je objavljivati pjesme, kratke priče i novinarske članke (što na hrvatskom, što na engleskom) na raznim medijima. Kao pjesnik, nastupao je na raznim pjesničkim događajima, ponajviše sa hrvatskim slam pjesnicima. Do sada je kao besplatne digitalne publikacije, objavio i predstavio tri samostalne zbirke pjesama: “Nebuloze” (2017), “Psihodelije” (2018) i “Intelektualna kruljenja”. Jedan je od urednika i autora zastupljenih u digitalnom pjesničkom zborniku “Di si bio 2020?: stihovi pod maskom” (2021) koji je imao humanitarni cilj prikupljanja novaca za obnovu Petrinjske knjižnice nakon potresa 2020.

O knjizi sa web stranice naklade Redak:

Uznemirujući događaji u zagrebačkom Arheološkom muzeju. Nezadovoljni postolar s novim poslom. Doktor s neobičnim metodama za cijepljenje. Debata o važnosti informiranja usred bombardiranja. Probijena glava učenika u učionici. Domorodac nezadovoljan nasiljem svojeg plemena. Čovjek koji želi biti mizeran kako bi lakše umro.

Ovo je tek nekoliko zapleta, nekih otprije objavljenih, nekih neobjavljenih, u prvoj zbirci proznih priča Ivora Kruljca. Marginalnoj javnosti već poznat kao slam pjesnik (pa čak i kao novinar) čiji stihovi nasmijavaju, živciraju, zgražaju pa ponekad čak i nasmiju, Kruljac prozom hara u očekivanom stilu, ali bez rime.

Groteska je, barem prema Hrvatskoj enciklopediji, čudesna, prekomjerna, iskrivljena, a incidenti u ovoj knjizi svakako opravdavaju svoj popratni pridjev, kako radnjom, tako i stilom pisanja.

Od beletrističkih pripovijetki kojima je cilj zabaviti čitatelja zanimljivom pričom, do kratkih priča koje otvaraju dublje polemike o društvenim i metafizičkim nedoumicama. Nasilje, seks, pirove pobjede protiv nesretnih okolnosti ili propast pred istima, kroz krimiće, horor, SF ili kriški života, grotesknost radnje i likova element je povezanosti ovih različitih žanrova i njihovih incidenata koje se bahato nude književnosti na milost i pamćenje.

Knjiga je to koja bi mogla zaintrigirati ljubitelje Stephena Kinga, Agathe Christie, W.S Burrougha ili možda Guillaumea Apollinaira (na ovog četvrtog su priče podsjetile korektora knjige), ukoliko im ne smeta slabija prozna ruka mladog pjesnika.

“Groteskni incidenti” u nakladi Redak su dostupni za narudžbu putem linka: https://www.webknjizara.hr/knjige/proza/groteskni-incidenti-ivor-kruljac

Ivor Kruljac